Edgar Dutka: Muž, který poslední mluvil s dr. Miladou Horákovou a Bronte Café

7. listopad 2021

Poslechněte si dvě povídky současného českého spisovatele, držitele Státní ceny za literaturu. Účinkují Svatopluk Skopal, Luboš Veselý, Jitka Sedláčková, Jiří Suchý z Tábora a další. On-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Muž, který poslední mluvil s dr. Miladou Horákovou
Účinkuje: Svatopluk Skopal
Režie: Ivan Chrz
Natočeno v roce 2007.

Bronte Café
Dramatizace: Edgar Dutka
Účinkují: Luboš Veselý, Jitka Sedláčková, Jiří Suchý, Karel Weinlich, Nikola Heinzlová, Petr Mančal
Režie: Petr Mančal
Natočeno v roce 2017.

Edgar Dutka (1941) prožil velkou část života jako „nespolehlivý“ člověk. Za tzv. protistátní činnost mu komunistický režim zavřel matku (dva roky strávil v dětském domově), později prošel mnohými povoláními a nakonec studoval katedru scenáristiky a dramaturgie na FAMU. Od roku 1974 pracoval jako dramaturg (později scenárista i režisér) ve Studiu Jiřího Trnky a ve studiu Bratři v triku. Na svém kontě má 43 autorských a spoluautorských animovaných filmů, z nichž mnohým se dostalo vysokých festivalových cen. 

Od roku 1991 je pedagogem na FAMU, kde se v roce 2004 stal profesorem. V roce 1963 napsal knihu povídek z dětského domova, která směla vyjít až v roce 2002 a byla ihned nominovaná na cenu Magnesia litera, jeho román Slečno, ras přichází vyšel o dva roky později a byl oceněn Státní cenou za literaturu. Na Vltavě nyní máte možnost slyšet dvě z jeho povídek. 

Muž, který poslední mluvil s dr. Miladou Horákovou

Svoboda stojí na mrtvolách? Bývalý politický vězeň, stařec, dva studenti a hospoda. Naslouchejte pečlivě každému, kdo vypráví poutavé historky. Ten starý opilec tvrdí, že byl také vězeň, ale bývalému muklovi připadá jako fízl a na ty on má přece nos. A ta historka, jak potkal doktorku Horákovou jdoucí na popraviště, kterou dva studenti napjatě hltají, také nějak nehraje. Mrazivé vyústění zdánlivě banální situace vypráví Svatopluk Skopal.

Bronte Café

Už je po revoluci, smí se volně cestovat a poznávat svět, ale léta v socialismu přece jen zanechala na jedinci stopu. Ukazuje to i povídka Bronte Café, jejíž hlavní hrdina se – vybaven jen chatrnou angličtinou – vydal za hranice své země i všedních dnů. Co mu přinese vztah se starší a zkušenější krajankou? A bude šumění moře, řev racků a whiskey s ledem opravdu tak opojné, že vše spraví? Text pro rozhlas adaptoval sám autor, v pražském studiu ho natočil režisér Petr Mančal s herci Lubošem Veselým, Jitkou Sedláčkovou a Jiřím Suchým z Tábora. 

Spustit audio