Dvořák: Klavírní koncert g moll & Martinů: Klavírní koncert č. 4 „Inkantace“

11. říjen 2019

Nová deska, kterou s Bamberskými symfoniky pořídili dva čeští umělci - šéfdirigent tělesa Jakub Hrůša a klavírista Ivo Kahánek. Poslechněte si recenzi Petra Vebera.

(…) Inkantace jsou dílem z roku 1956, dílem velmi naléhavým a subjektivním. (…) I z nahrávky s Jakubem Hrůšou je jasné, že skladbu, posluchačsky ne úplně snadnou, Ivo Kahánek hluboce zná a bezpečně umí – sólový part zaznívá naplno, fantazijně, plnokrevně, proměnlivě, přesto přehledně. Jde o dílo střídající přízračná místa s rozezpívanými, disonance a shluky s diatonikou, neuchopitelnost s přístupností. Jakub Hrůša třímá otěže spolehlivě v rukou, přesto hudba zaznívá především uvolněně, teprve v druhém plánu také pevně. Nahrávka z Bamberku je vynikající. (…) Nepodceňujme toto těleso, nejde o regionální orchestr, ale z hlediska podpory bavorské vlády oficiálně o hlavní zemský orchestr…! A stačí si vzpomenout, jak nádherně na Pražském jaru zahráli Smetanovu Mou vlast…! Druhou položkou na CD je - vedle Martinů – Klavírní koncert g moll Antonína Dvořáka. Platí o něm stejně nadšené hodnocení. Díky sólistovi, Ivo Kahánkovi, i díky orchestru a jeho šéfdirigentovi Jakubu Hrůšovi. (…)

Nahrávka vyšla u vydavatelství Supraphon.

autor: Daniel Jäger
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.