DVD novinky: Pravidla lži

8. srpen 2007

Dokumentarista Robert Sedláček zaznamenal se svým prvním hraným filmem Pravidla lži velmi slušný úspěch: dostal Českého lva za scénář, byl vybrán na letošní karlovarský filmový festival do soutěžní sekce Na východ od Západu, dočkal se uznalých recenzí v médiích, získal Cenu filmové kritiky za nejlepší film roku 2006. Přesto si autor nedávno posteskl, že pozitivním ohlasům odborné veřejnosti příliš neodpovídá divácký zájem.

Neplatí to však pro festivalové publikum v Karlových Varech, kde se dočkal plného sálu a příznivého přijetí. Festivaloví diváci se ovšem zpravidla dost liší od běžných návštěvníků kin, kteří se v časech akčních thrillerů a nákladných fantasy podívaných sotva pohrnou na neveselé, spíš tvrdé komorní drama o skupině narkomanů, kteří se rozhodli skoncovat se svou závislosti.

Věřme, že DVD obsahující vedle Sedláčkova snímku obvyklé bonusy (filmografie tvůrců a herců, trailery, film o filmu, fotografie a plakáty), bude mít lepší osud. Pravidla lži si ho určitě zaslouží. Dokáží totiž vytvořit to správné "vysoké napětí", za jaké by se nemusel stydět žádný dobrý kriminální příběh, a zároveň nabízí i hlubší, závažnější sdělení.

Autor sevřel svůj příběh do pomyslných "čtyř stěn" statku kdesi na Šumavě, kam se více či méně dobrovolně uchýlilo dvanáct pozoruhodných jedinců. Jejich léčebný pobyt má trvat rok. Pod vedením několika psychoterapeutů tu chtějí překonávat své slabosti, zbavit se závislosti na drogách a zapomenout na minulost. Terapií pro příslušníky podivuhodného společenství je manuální práce (skupina se musí sama uživit), otevřené rozpravy a tvrdé vnitřní zákonitosti, s jejichž přijetím před nástupem všichni souhlasili a jejichž překročení se tedy může nekompromisně postihovat. Průběhem času začínají ve skupině fungovat vazby i animozity, vyjevují se charaktery, vzájemná komunikace je čím dál nervóznější. Zejména se postupně ozřejmuje, že pro většinu pacientů je pobyt na statku spíš útěkem nebo místem úkrytu než pouhou léčbou. Vzpomínky, dosud bezpečně skryté hluboko v podvědomí, začnou rýsovat paralelní příběh s detektivní zápletkou, který má pro některé aktéry osudový význam. Život skupiny dostává nečekané "grády" a terapeuti jsou chvílemi bezradní.

Pravidla lži

Sedláčkovi se podařilo vytvořit působivé vnitřní drama, v němž se prostřednictvím děje naznačuje i leccos významného o složitosti světa a vztahů mezi lidmi, o komplikované mozaice charakterů a konání, o tom, že sám před sebou člověk těžko uteče. A na neposledním místě - také o (někdy) bezradných terapeutech. Chcete-li, lze Pravidla lži pochopit i jako určité podobenství o společnosti vůbec.

Na přesvědčivosti filmového sdělení se podepsaly dokumentaristicky věcné a střídmé, přitom promyšlené režijní postupy i přesvědčivé herecké výkony (Jiří Langmajer, David Švehlík, Martin Stránský, Martin Trnavský, Klára Issová, Jan Budař, Petra Jungmannová, Igor Chmela a další).

autor: ap
Spustit audio