Důvod k naději: Moje cesta životem. Četba ze vzpomínkové knihy světoznámé britské bioložky Jane Goodallové

15. říjen 2024

Britská bioložka a primatoložka Jane Goodallová (* 1934) se o zvířata zajímala už v dětství. Proslula tím, že v africkém pralese v Gombe studovala život a chování šimpanzů ve volné přírodě. Jejich výzkumu a ochraně přírody se věnuje celý život a patří mezi největší odborníky na chování primátů. Premiéru poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Jitka Smutná
Připravila: Ivana Myšková
Překlad: Martin Kupka
Režie: Dimitrij Dudík
Premiéra: 7. 10. 2024

Už v 70. letech minulého století z její iniciativy vznikl Institut Jane Goodallové, jehož cílem je výzkum, vzdělávání a ochrana divoké přírody. Časopis Time ji zařadil mezi 100 nejvlivnějších lidí světa. Za celoživotní přínos v oblasti výzkumu myšlení zvířat a rozvoje lidstva obdržela v roce 2021 prestižní Templetonovu cenu. Je autorkou řady knih a studií, o jejím pozoruhodném životě vznikají filmy i dokumenty.

V této knize Jane Goodallová odhaluje své rodinné zázemí a nastiňuje své působení v Africe. Předkládá inspirativní myšlenky, dělí se o své poznání, ke kterému došla na své cestě za hledáním naděje nejen uprostřed nedotčené přírody.

autor: Ivana Myšková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.