DPH na knihy je od letošního roku konečně nulová. Co to znamená pro malé nakladatele? Zlevní knihy?

9. leden 2024

Jak nakladatelé naloží s nulovou daní z přidané hodnoty na knihy, která platí od začátku letošního roku? Co když jde o podporu, která nepřichází za pět minut dvanáct, ale spíš spíš čtvrt hodinu poté? Kde se tahle úspora ukáže? A projeví se vůbec – při výši současné inflace?

Čtěte také

„Zvažovali jsme, co s tímto dárečkem udělat a rozhodli jsme se, vzhledem k tomu, že celá akce byla vyjednávaná ve smyslu větší dostupnosti literatury, že promítneme nulovou DPH do snížení cen většiny našich knih o těch 10 %. Samozřejmě za poslední dva roky narostly náklady daleko víc, ale to není tak zásadní suma a rozhodli jsme se, že tímto způsobem vyjdeme vstříc přání Svazu českých knihkupců a nakladatelů,“ říká jednatel Nakladatelství P3K Petr Karas.

„DPH rozhodně nerozpustíme, nebudeme si ho účtovat, takže knihy budou o to levnější. Myslím si, že co se týká krize, kdy velice dramaticky rostla cena za polygrafii a za papír,  tak to se změnilo. Nárůst cen, který před rokem a půl vypadal úplně příšerně, se uklidnil, takže si myslím, že příští rok bude dobrý. Spíš jde o to, aby lidi, zvláště střední třída, byli lépe ohodnocení, aby si mohli kupovat víc knih a nemuseli se dvakrát rozmýšlet, když se jim něco líbí. Ceny knih jsou jako jinde v Evropě, dokonce bych řekl, že níž než třeba ve Francii nebo Itálii, ale ty platy…,“ říká Juraj Horváth z nakladatelství Baobab.

Celý knižní sektor je podfinancovaný, honoráře většinou nedosahují ani průměrných platů. Já se snažím platit lidi, kteří pro mě pracují, dobře, ale je to hrozný boj.
Karolína Voňková z nakladatelství Lipnik

„Ceny knih určitě snižovat nebudu. Myslím si, že knižní branže je dlouhodobě strašně podfinancovaná a myslím si, že je férové těch 10 % DPH například rozpustit mezi autory, nebo je věnovat opravdu do toho provozu, do toho, jak to funguje,“ říká Barbora Baronová z nakladatelství wo-men.

„Upřímně, my nemáme s čím nakládat, protože tři, čtyři roky je většina naší produkce na hranici udržitelnosti a hodně knih nám vůbec nevydělává. To znamená, že jestli budeme mít na konci toho procesu od prodejců o 10 % čehokoli více, tak to půjde na náklady spojené s výrobou knih, které děláme. Jestli měl někdo představu, že se knihy o 10 % zlevní, tak to je lichá představa. Je třeba také upozornit, že většina distributorů během uplynulého roku zvedla své marže, svůj rabat, to znamená, že jediný efekt, který vidím, je v tom, že by cena knih neměla růst. Rozhodně ale neklesne,“ říká Joachim Dvořák z nakladatelství Labyrint.

Poslechněte si celou anketu s představiteli malých nakladatelství, kterou natočila Šárka Jančíková na knižním jarmarku Knihex.

Spustit audio

Související