Dopravní výchova Daniela Landy

12. září 2003

Aktivity zpěváka, skladatele a producenta Daniela Landy jsou bezbřehé. Vedle svých závodních aktivit, sólových projektů a tvorby nového muzikálu, po úspěšném turné a uprostřed příprav na Rockquiem (Mozartovo Requiem v rockovém hávu) přichází v těchto dnech s dokumentární dopravní videokazetou. Spojil na ní své síly s automobilovým závodníkem Romanem Krestou a spolu se obracejí k nejmladším řidičům. Z videokazety s názvem Bourá jen blb? však mohou získat spoustu informací i letití šoféři, spolujezdci a chodci, zkrátka všichni účastníci silničního provozu.

Vznikla tu užitečná pomůcka, kterou Nadace Malina (Daniela Landy a Romana Kresty) chce zdarma distribuovat do škol, které si o to řeknou. Popravdě - říci by si měly. Jednotlivá témata na videokazetě jsou prezentována přístupnou (v žádném případě suchou, akademickou) formou. Žáci a studenti se rozhodně nebudou nudit. A k dobru věci může přispět i skutečnost, že snímkem provází sám Daniel Landa (ve filmu jako Preventivní strýček Pruda s tmavými brýlemi), idol dnešní mládeže. Toho jistě jako učitele snesou.

Křest videokazety Bourá jen blb?

Kazeta je členěna do kapitol Krizové brždění, Průjezd zatáčkami, Chování u automobilové nehody a poskytnutí první pomoci, Alkohol za volantem, Cesta na dovolenou. K jednotlivým tématům mluví i odborníci (lékaři, policisté), kteří jsou ovšem vtaženi do děje a vyjadřují se vždy ke konkrétnímu případu, což je dobře. U většiny témat jsou připojeny testové otázky vzápětí vyřešené. Každá kapitola je pak ve svém závěru shrnuta v desatero.

Nutno říci, že tvůrci pořadu se při jeho výrobě dost vyřádili. Používají triky, hrané vsuvky, sem tam vtipkují, občas zazní i jadrnější výraz a cesta na dovolenou je celá pojata jako hraná minikomedie (s Rudolfem Hrušínským nejmladším a Danou Sedlákovou). Příjemné je, že Daniel Landa se ve filmu neustále obrací k divákům, mluví k nim, ptá se a vysvětluje. Roman Kresta je mu při tom zdatným spoluhráčem. Třeba pasáž s opilým závodníkem je opravdu roztomilá, možná až moc na to, že má řidiče od alkoholu odradit.

Daniel Landa a Roman Kresta

Hodinový film by možná bylo dobré pouštět si po částech a nabyté zkušenosti si hned jít ověřit v praxi. V každém případě pak snímek Bourá jen blb? patří k těm, k nimž je užitečné se vracet. Snad u mladých lidí vzbudí zamýšlenou odezvu - jistě bude důležitý i postoj učitelů. Sami tvůrci snímku pak dodávají, že zachrání-li byť jen jeden život nebo zdraví člověka, měla jejich snaha smysl.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.