Divoký srdce dobilo. Zemřel Michal Ambrož, frontman kapel Jasná Páka a Hudba Praha

31. říjen 2022

Michal Ambrož byl zpěvák, kytarista, textař a frontman Jasné Páky, Hudby Praha a Divokýho srdce, klíčových kapel české rockové scény. Osobnost Michala Ambrože si připomeňte ve Vizitce, kterou s ním před třemi lety natočil Aleš Opekar.

Jeho prastýcem byl Jan Zrzavý, rodiče též malovali, přesto měl Michal Ambrož odmala blíž k hudbě. Jak říká ve vltavské Vizitce, kytara mu prostě dávala víc. „I když je pravda, že trénovat stupnice byla stejná dřina jako kreslit tužkou zátiší,” usmívá se.

Michal Ambrož a Jasná páka/Hudba Praha

Ke klasické kytaře, kterou nakonec vystudoval na konzervatoři, se dostal ve třinácti přes svého učitele. Do té doby hrál Michal Ambrož hlavně folkové písničky, takzvanou čundrákovinu. „Znal jsem Jaroslava Hutku, Vladimíra Mertu, měl jsem je rád, reflektoval je. Když jsem ale slyšel hrát na kytaru renesanční hudbu, do toho nástroje jsem se zamiloval. Úplně jsem se do něj zanořil.” I proto pro Vizitku vybral Bachovu Fugu a moll, s níž na pražské Státní konzervatoři absolvoval.

Michale, založ kapelu

Později Ambrož dal na doporučení přátel, s nimiž byl v létě na vodě, a založil rockovou skupinu se svou někdejší partnerkou a zdatnou zpěvačkou Markétou. Na troskách jejich Mrňous Singers pak na začátku 80. let vznikla Jasná Páka, v níž kromě Ambrože a zpěvaček Markéty Ambrožové, Aleny Daňkové a Zdeny Pištěkové působil i David Koller (dnes frontman kapely Lucie), Vladimír Albrecht, Jan Ivan Wünsch, Karel Malík a Bohumír a Vladimír Zatloukalovi.

Michal Ambrož, hudebník

„Jasná Páka byla jízda. Vůbec jsme netušili, co s lidmi udělá, jaký bude mít dozvuk. Lidi viseli na oknech a nemohli se dostat do sálů,” vzpomíná Michal Ambrož na dobu, ke které patří hity jako Cizej chlap nebo Výlet. „Kapely, které jsou teď na úplně jiné úrovni, třeba Lucie, s námi začínaly jako předskokani. Fungovali jsme možná trochu jako vzor.”

Čtěte také

Jasná Páka existovala jen tři roky, byla totiž jednou z kapel, které na index dostal článek Nová vlna se starým obsahem v časopise Tribuna. Přejmenovala se tedy na Hudbu Prahu, která od roku 1984 s pauzami a personálními změnami působí dodnes.

Jaký měl Michal Ambrož vztah k novovlnným kapelám jako Devo nebo B52s? Jak vzpomíná na časy spojené s legendárními pražskými kluby Na Petynce a Chmelnice a k jaké ze svých skupin má dnes nejblíž? Jak se stalo, že jeho rodina vlastní elektrárnu? Poslechněte si celou Vizitku.

 

Spustit audio