Dívat se na svět očima těch druhých. Novinářka Apolena Rychlíková v Sedmém nebi Moniky Načevy

9. duben 2023

Ve svém velikonočním Sedmém nebi hostí Monika Načeva režisérku dokumentárních filmů a novinářku Apolenu Rychlíkovou. Ta připravila intuitivní výběr hudby a mluví nejen o tom, proč dělá to, co dělá.

„Vyrůstala jsem v rodině, která byla umělecky zaměřená. Můj táta po tom, co přestal dělat divadlo, začal velmi záhy režírovat dokumenty, ve kterých se věnoval sociální problematice. Vyrůstala jsem v prostředí, kde bylo běžné diskutovat veřejné problémy, a myslím, že mě to vybavilo tímhle směrem. A když jsem potom přemýšlela, jaký způsob vyjadřování je mi nejbližší, došla jsem k tomu, že film a především dokumentární film je mi hodně blízký a že bych se to chtěla naučit.“ Apolena Rychlíková dále říká, že se snaží při své práci dívat se na svět očima těch druhých, jinou perspektivou.

Čtěte také

S Monikou Načevou mluví o své novinářské práci nebo o dokumentech, ve kterých sleduje sociálně znevýhodněné. „Když se zamyslím, jak by takový člověk měl bojovat o svou věc, nedokážu si primárně představit, že by se výrazně bouřil. Spíš by měl dostat větší prostor pro formulaci myšlenek, pro vstup do veřejné debaty, což mi chybí. A možná by z toho vzešel bezpečný prostor pro pojmenování toho, co se mu děje.“

Spustit audio

Související