Divadelní lektoři načechrávají v posledních letech i české diváky

27. leden 2020

Workshopy, tvůrčí dílny, zábavné vzdělávací aktivity pro děti, studenty, učitele a vlastně kohokoliv, kdo má o divadlo zájem, chce se o něm dozvědět víc a možná ho i tak trochu zakusit na vlastní kůži – to vše zahrnují divadelní lektorské projekty.

„Moje poselství je propojovat svět diváků a svět divadelníků,“ říká herečka Michaela Váňová, která vystudovala kromě učitelství prvního stupně ZŠ i pedagogiku a dramatickou výchovu na DAMU. V současnosti vede lektorské oddělení divadla Minor, jehož koncepci také vytvořila. V divadle Minor lektoři vedou vzdělávací dílny a to buď pro školní publikum, nebo pro rodiny s dětmi.

workshop v divadle Minor

„V dílnách pro školy se snažíme proniknout ještě hlouběji k tématu představení, ke kterému se dílna váže,“ doplňuje Váňová. Nabízí také dílny, ve kterých se účastníci dozvědí víc o divadelních profesích, vytváří pracovní listy nebo třeba interaktivní prohlídky Prahou.

„Inspirací pro doprovodné programy jsou zejména samotná představení, ale i budova sama. Snažíme se využívat toho hlavního, co divadlo dělá i samotné historie budov a jejich výzdoby,“ představila Daniela von Vorst z Národního divadla.

Každý má nějakou představu, co všechno chce v Národním divadle zažít.
Daniela von Vorst

Národní divadlo cílí na širokou škálu diváků, proto jsou i doprovodné programy různorodé. V programu ND+ se věnují jak školním skupinám, tak studentům vysokých škol, seniorům či rodinám s dětmi. Na podobě programu spolupracují všechny soubory Národního divadla. A ve zvláštní sekci programů je také Národní jinak, které zpracovává třeba historii budov interaktivní cestou – využívají k tomu geocaching nebo oživují busty osobností pomocí rozšířené reality a tabletů. „To je také velká příležitost pro realizaci lektorů, kteří takové programy tvoří,“ dodává Daniela von Vorst, která je autorkou koncepce doprovodných programů ND+.

„Nestačilo mi přijít do divadla, sednout si a být z toho unešená sama pro sebe.“ Daniela von Vorst uvedla, že poprvé se s divadelním lektorstvím setkala naživo v Berlíně, kde viděla, jak se divadelní lektoři věnují práci s publikem. Německou inspiraci si tehdy přenesla i do Čech a rozvíjela ji třeba i v podobě diskuzí na národní úrovni. K těm patřily i Cesty ke spolupráci divadel a škol v českém a německém kontextu, kam pozvala německé lektory. Tématu divadelního lektorství se věnuje i Divadelní ústav, který se zajímá o různé způsoby práce s publikem. V současné době plánuje Daniela von Vorst s několika kolegy z oboru založit Asociaci divadelních lektorů, v rámci které by se mohl tento v zahraniční již etablovaný obor dále rozvíjet.

Jonáš Kucharský se ve svém hudebním výběru věnoval Mosesu Sumneymu, americkému zpěvákovi, skladateli a producentovi, který na začátku letošního roku vydal už tři singly ze svého druhého alba. 

Spustit audio

Související