Dialog mezi Čechy, Slováky a Poláky. Výstava nabízí pohled 12 osobností na rok 1989

25. září 2019

Dialog mezi těmi, kteří zažili rok 1989 a těmi, kteří vyrostli ve svobodě. Dialog mezi lidmi s různými názory i politickým smýšlením. A také dialog mezi Čechy, Slováky a Poláky. To jsou základní roviny multižánrového projektu Českých center nazvaného Angažovanost prostřednictvím kultury před rokem 1989 a po něm. Jeho součástí je výstava nazvaná Dialog, která je teď po Slovensku a Polsku k vidění i v Praze v Galerii Českých center.

Čtěte také

Literární dokumentaristka Barbora Baronová vyzpovídala dvanáct osobností ze tří zemí středoevropského prostoru - z České republiky, ze Slovenska a z Polska. Pořídila tak dvanáct rozhovorů na téma roku 1989 a toho, co přinesl a postavila je do vzájemného dialogu. Mluvila s Čechy Sašou Uhlovou, Věrou Roubalovou Kostlánovou, Alešem Palánem, Milošem Rejchrtem; Slováky Zuzanou Mistríkovou, Terezou Nvotovou, Peterem Kalmusem a Vladimírem Michalem a Poláky Zbigniewem Liberou, Antoninou Krzyston, Andrzejem Jagodzinskim a Dorotou Maslowskou.

Stůl Aleše Palána

„Projekt se jmenuje Dialog a myslím, že v tom názvu je skryto úplně vše. Pokud nepovedeme dialog s druhými lidmi, budeme zavřeni ve své vlastní perspektivě a osobní interpretaci dějin. Až když člověk povede dialog, může se někam posouvat, v opačném případě bude stagnovat,“ popisuje hlavní cíl projektu literarární dokumentaristka Barbora Baronová.

Dvanáct rozhovorů odhaluje nejen rozdílný český, slovenský i polský kontext událostí roku 1989, ale i rozdílnou současnost. „Každý řešíme úplně jiná témata, ale na nějaké obecné rovině se potkáváme. V Polsku si můžeme všimnout zvyšujícího se nacionalismu, který se snaží omezit svobodu člověka. Na Slovensku pak pozorujeme, jak různé subjekty ohrožují demokracii."

Vladimír Michal

Výstava v Galerii Českých center nabízí názory těchto osobností a témata rozhovorů v podobě 12 citací, 33 interaktivních myšlenek, zvukové instalace a katalogů obsahujících rozhovory s jednotlivými osobnostmi. Všechny osobnosti jsou zachyceny na snímcích tří fotografů - Jána Kekeliho, Witka Orského a Dity Pepe.

Výstava bude otevřená do 16. října.

Spustit audio