Před 120 lety se narodil Ondřej Sekora. Chystaná monografie představí jeho méně známou tvorbu

25. září 2019

Dnes uplyne 120 let od narození spisovatele, novináře, kreslíře, grafika, ilustrátora, karikaturisty a entomologa Ondřeje Sekory. Přestože proslul především jako autor Ferdy Mravence, jeho záběr byl mnohem širší.

Celý život spolupracoval s rozhlasem, televizí, filmem i divadlem. Byl také zakladatelem prvních českých ragbyových klubů, působil jako popularizátor sportu a přírody. Ondřeje Sekoru v celé této šíři připomene chystaná monografie a od 17. prosince i výstava v Moravském zemském muzeu v Brně.

Ondřej Sekora, Sedm pohádek

„Snažili jsme se klást důraz nejen na jeho výtvarné dílo, ale i na jeho další aktivity. Vystavena bude například i sbírku hmyzu, kterou jsme získali. Kromě jeho ilustrací pak bude představena i jeho volná tvorba a tvorba, která je spojena s divadlem nebo s audiovizuálními médii,“ říká znalec Sekorova díla Tomáš Prokůpek.

Ondřej Sekora, Ferda Mravenec,1936

Součástí projektu je i vznik reprezentativní monografie. „Koncepce monografie bude podobná koncepci výstavy. Bude tam důraz na jednotlivé tvůrčí disciplíny, ve kterých Sekora působil, a každá oblast bude zmapovaná odborníkem. Výstava primárně dokumentuje téma vizuálně, zatímco monografie bude téma dokumentovat textově,“ dodává Tomáš Prokůpek.

Jaká byla Sekorova spolupráce s divadlem a jaké další postavičky kromě Ferdy Mravence vytvořil? A jaké byly jeho občanské postoje? Poslechněte si celý rozhovor. 

Spustit audio