Dáváme vám čtrnáct dní. Studenti i kulturní instituce bojují za klimatickou budoucnost

15. březen 2019

Čeští studenti, ale i kulturní instituce jsou znepokojené postojem politiků a společnosti ke změnám klimatu. Stávka středoškolských studentů Fridays For Future ve 20 českých městech vyvolala velký ohlas.

Hosty ArtCafé byli jen několik desítek minut po skončení tři čeští organizátoři středoškolské stávky Fridays For Future Štěpán Stolz (Praha), Ema Ostřížková (Ostrava) a Nikola Jurčáková (Brno). Spolu s nimi byla ve studiu i Anežka Bartlová za iniciativu pražských uměleckých a kulturní institucí podporujících vyhlášení stavu klimatické nouze na území Prahy.

Školy nás k tomu rozhodně nevedly

Skupina studentů navázala na aktivity mladé Švédky Grety Thunbergové, nominované na Nobelovu cenu míru, a zorganizovala stávky tisíců lidí ve dvacítce českých měst. Na akci studenti odmítli účast politiků. „Víme, že se někteří politici chtějí v pátek zúčastnit naší stávky. Nechoďte, jděte do své práce a začněte ji dělat pořádně,“ napsali předem na Facebooku Fridays For Future.

Za klima stávkovaly tisíce studentů v Praze

Studenti organizující stávky se shodují, že klíčovým momentem, kdy eskaloval jejich zájem o ekologická témata, bylo zveřejněné varovné zprávy Mezivládního panelu OSN pro změnu klimatu (IPCC), ve které tým vědců upozorňuje, že na zastavení nevratných změn planety má lidstvo posledních 12 let. A rozhodně odmítají, že by je k ekologickému uvědomění vedlo české školství. Závěrem stávky je prohlášení, že studenti dávají politikům 14 dní, aby představili konkrétní kroky, jak ochránit životní prostředí a klima. Jinak půjdou stávkovat znovu. Osobní iniciativa a udržitelný přístup k vlastnímu životu podle nich nestačí. S jejich postoji souzní podle Anežky Bartlové i signatáři petice pražských uměleckých a kulturní institucí podporujících vyhlášení stavu klimatické nouze na území Prahy.

Co by prakticky znamenalo vyhlášení stavu klimatické nouze? Proč o to usilují právě kulturní instituce? Co říkají studenti na názory oponentů i na to, že je část diskutérů na sociálních sítích označuje za užitečné idioty? Poslechněte si záznam celého ArtCafé, které doplnil výběr hudby s environmentálním poselstvím od dramaturga Michala Pařízka.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související