Ďábel (a nuda) nosí Pradu

1. listopad 2006

Ďábel nosí Pradu je mravoličným příběhem pro snaživé dívky v moderním (vlastně spíše v módním) kabátku. Podle knihy Lauren Weisbergové, která coby mladá dívčina nastoupila na místo asistentky šéfové americké mutace Vogue, se nám vypráví příběh čerstvé absolventky Andy (Anne Hathaway), která chce být novinářkou. Aby získala zkušenosti a kontakty, musí alespoň rok vydržet jako asistentka Mirandy Priestlyové (Meryl Streep), šéfky módního magazínu Runway, žijící legendy a ženy, která své podřízené požírá zaživa. Andy tak získá job, pro který by "miliony dívek vraždily", jak jí do zblbnutí opakují všichni kolem - ačkoliv ona je zřejmě miliontá první. Na módní trendy kašle, z cvrkotu v prestižní redakci si dělá legraci a zákazníků se bezelstně ptá, jak se píše "Gabbana". Podívejte se uvnitř na TRAILER

Po takhle svěžím úvodu film pokračuje v duchu těch nejotřepanějších klišé a hromadí jeden stereotyp za druhým. Andy samozřejmě postupem času podlehne pozlátku módního světa a ze zmatené dívky ve svetru z výprodeje se stane pravá ruka nejmocnější ženy módního světa.

Ďábel nosí Pradu

V klipových sekvencích sledujeme její první velký neúspěch, první velký úspěch, proměnu z ošklivého káčátka v atraktivní a sebevědomou dámu, oblečenou podle módních trendů, která své práci (téměř) obětuje přátele, vztah i sebe samu. Před tím než se tak stane úplně, však Andy nahlédne svět kolem módy jako prázdný a falešný, dokonalou šéfovou přistihne vyčerpanou, osamělou a bez make-upu a z nablýskaného kolotoče vyskočí právě včas, aby se mohla vrátit ke svým ideálům a cílům.

Mechaničnost a předvídatelnost celého příběhu zamrzí o to víc, že ho režíroval David Frankel, jeden z tvůrců populárního seriálu Sex ve městě. Ale zatímco Carrie a její přítelkyně kromě skvělého oblečení nepostrádaly šmrnc a vtip, Ďábel nosí Pradu klopýtá k hayppendu bez špetky humoru, natož ironie - jakkoliv si o ni svět modelek a návrhářů přímo říká. Z totálního průměru ho zvedá jen herecký výkon Meryl Streep jako šéfredaktorky, arogantní a okouzlující zároveň. Její Miranda je nadmíru kultivovaná a nikdy nezvedá hlas, k zamítnutní celé módní kolekce jí stačí lehce zvednout obočí nebo našpulit rty. Asi měl být celý film raději o ní.

Ďábel nosí Pradu

Anne Hathaway naopak vystačila v celému filmu jen se svou fyziognomií a mobilním telefonem, mladá herečka si tu jen zopakovala Deníky princezny, ačkoliv svou epizodní rolí ve Zkrocené hoře ukázala, že má jasně na víc. Ostatní postavy ve filmu šustí papírem a objevují se mechanicky jako figurky na orloji jen v případě potřeby. Andyini přátelé dokonce vypouštějí z úst nehorázné banality typu "Ty už nejsi Andy, kterou jsem znala" a podobně.

Ďábel nosí Pradu

David Frankel má s podobným typem zábavy zkušenost, Meryl Streep skvěle hraje, svět módy je atraktivní, Anne Hathaway to ve všem ohromně sluší. Jenom to dohromady nějak nefunguje.

Mladším ročníkům možná film zachrání ponaučení, které v závěru opatrně vystrkuje růžky, pro ty starší přehlídka oblečků a doplňků. Na to, jak přitažlivě se ďábel v Pradě tváří, je to ale zoufale málo.

Související odkazy: ČSFD (flash trailer), Bontonfilm

Ďábel nosí Pradu (The Devil Wears Prada), komedie, USA, 2006

Režie: David Frankel, kostýmy: Patricia Fieldová, námět: Lauren Weisbergová
Hrají: Meryl Streep, Anne Hathaway, Stanely Tucci, Simon Baker

autor: Věra Šmejkalová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.