Co je to pražská kavárna? Existuje vůbec? Ptá se nová autorská inscenace Švandova divadla

28. duben 2018

Zábavná hra na pomezí detektivky, komedie a hororu. Tak tvůrci z pražského Švandova divadla popisují svou autorskou inscenaci Kauza pražské kavárny, kterou v premiéře uvedou v komorním Studiu 28. dubna.

Scénář vznikl jako kolektivní dílo, složené z postřehů, vtipů a hereckých improvizací a tvůrci si kladou zásadní otázku: co je to pražská kavárna a existuje vůbec? Jedním z autorů a režisérem je Jacob Erftemeijer, herec souboru Švandova divadla, pro kterého je Kauza pražská kavárna režijním debutem na profesionální divadelní scéně.

Kauza pražské kavárny

Různé světy, různé názory. Inscenace Kauza pražské kavárny vychází ze současné společenské situace v naší zemi a ze samotného pojmu pražská kavárna. A režisér Jacob Erftemeijer říká: „Původně jsme se prali s tím, jestli pracovat jen se skečovitou formou, ale nakonec jsem se rozhodl, že nosnější bude vyprávět přes příběh; aby tam byli živí lidé, kteří se potýkají se světěm a s těmi pojmy a snaží se v tom všem nějak vyznat.“

Čekání na toho pravého je Čekání na Kokota. Punková divadelní formace Maso Krůtí uvádí nové absurdní drama

Čekání na Kokota

Upřímné, vtipné i trochu patetické, takové je čekání na toho pravého. Ve své nové inscenaci to tvrdí ženský generační soubor Maso krůtí, který pro svůj nový divadelní počin zvolil provokativní titul Čekání na Kokota. Explicitně tak odkazuje ke svému inspiračnímu zdroji, kterým je slavné Beckettovo Čekání na Godota.

Dějová linka se odráží od situace, kdy se soukromý detektiv vrací do rodné vlasti, ze které před lety emigroval, a poznává ji novýma očima. A pátrá po pražské kavárně, protože o ní, jak říkají tvůrci: kdekdo mluví, ale nikdo neví, kam až sahají její prsty a výroky. „Každý ten pojem vnímá jinak. Pro je mě to jen pojem, ne skutečná skupina lidí. A myslím, že byl vytvořen za účelem zdiskreditovat jakéhokoli oponenta.“

Od začátku bylo jasné, že tvůrci vnesou na scénu Švandova divadla nový způsob kolektivní tvorby. Finální verze textu nakonec vznikla jen pár dní před premiérou a podílel se na něm každý z herců. Scénář reflektuje nejaktuálnější dění v naší zemi a nabízí divákům jistý druh společenské satiry. „Pro mě to bylo dost problematické, protože bych nerad někomu podsouval svůj názor. Jakmile jsme do toho zabředli, říkal jsem si, že je to dost nebezpečené a bál jsem se toho, aby se z toho nestalo něco jednostranného,“ říká Jacob Erftemeijer.

Kauza pražské kavárny

A k inscenačnímu pojetí režisér dodává: „Zásadní bylo rozhodnutí pro postavu detektiva jako vypraveče a zároveň hlavní postavu. Tím, že jsme se nechali inspirovat noirovými klišé, vznikla automaticky jistá nadsázka.“

Kauza pražské kavárny

Autoři a herci inscenace jsou vedle Jacoba Ertemeijera  Andrea Buršová, Martina Krátká, Natálie Řehořová, Petr Buchta, Tomáš Petřík a Marek Pospíchal. Dramaturgy jsou Martina Kinská a Martin Sedláček.

Nejbližší reprízy jsou na programu 30. dubna a pak 7. a 21. května.

Divadelní publicista Josef Rubeš v Mozaice zhodnotil autorskou inscenaci Kauza pražské kavárny.

Spustit audio