Christian Norberg-Schulz: Genius loci. K fenomenologii architektury

4. říjen 2019

Jsou města klasická (jako Řím), romantická (Praha) i kosmická (Chartúm). Vybíráme z knihy proslulého norského historika a teoretika architektury. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Christian Norberg-Schulz (1926–2000) byl autorem řady knih. Právě v oblasti teorie architektury se jeho zájem posunul od analytických a psychologických teorií až k fenomenologii místa. Patří mezi první, kdo využili fenomenologii a ontologické myšlení Martina Heideggera v oblasti architektury. Pro české prostředí je významný svým dlouhodobým zájmem o architekturu Čech, o níž publikoval několik prací.

Ve své nejznámější knize Genius Loci poodhaluje podmínky a příčiny umístění, vzniku i podob měst na základě analýzy celého systému okolností, které staletý vývoj městského organismu provázejí. Nevyhýbá se přitom ani filozofickým a etickým otázkám, které jsou s městy jako sídlišti člověka spjaty. Svá teoretická východiska dokazuje na analýze tří rozdílných měst: Říma, Prahy a Chartúmu. Zavádí klasifikaci krajin, architektury a měst. Knihu autor napsal v 70.letech 20.století, v češtině vyšla poprvé v roce 1994.

Účinkuje: Pavel Soukup

Překlad: Pavel Halík a Petr Kratochvíl
Připravil: Rudolf Matys
Režie: Petr Adler
Natočeno v roce 2014.

autor: Rudolf Matys
Spustit audio