„Chci, aby v Čechách poroučel pravý kníže!“ Den české státnosti slavíme historickým dramatem a speciálními pořady

27. září 2019

Na sobotu jsme připravili několik pořadů, které byste neměli minout –  variace na svatováclavský chorál Karla Martínka, úvahu Jaromíra Pečírky o pomníku na Václavském náměstí a pořad o sv. Ludmile, která připravila Václavovi cestu ke knížecímu trůnu. Dominantou dne pak bude drama Krvavé křtiny aneb Drahomíra a její synové s Věrou Galatíkovou v hlavní roli.

PROGRAM
7:00 Ranní koncert
8:30 Prohlédněte si pražské pomníky
9:00 Ve všelikých dobrých skutcích dokonalá
14:00 Josef Kajetán Tyl: Krvavé křtiny aneb Drahomíra a její synové
15:35 Koncert týdne​

V Ranním koncertu zazní Preludium a fuga na chorál Svatý Václave nebo Fantasie a passacaglia na chorál Svatý Václave v podání titulárního varhaníka a regenschoriho chrámu sv. Mořice v Olomouci Karla Martínka. Jde o nahrávku z roku 2011 z festivalu Svatojakubské Audite Organum.

Prohlédněte si pražské pomníky je název úvahy Jaromíra Pečírky, kterou napsal v roce 1937 pro Československý rozhlas. Komentuje ji kunsthistorik Tomáš Murár.

Do ještě vzdálenější minulosti vás ve Víkendové příloze zavede Jarmila Konrádová, autorka pořadu nazvaného Ve všelikých dobrých skutcích dokonalá. Obrysy života světice, manželky prvního historicky doloženého přemyslovského knížete Bořivoje, jak jej známe z legend i historických dokumentů, objasní historik Petr Kubín, ukázky ze svatoludmilských legend čte Markéta Jahodová.

Také v odpoledním čase vyhrazeném Koncertu týdne zazní hudba „státotvorná“, totiž kantáta Josefa Bohuslava Foerstera Svatý Václav. Jde o záznam z Olomouckého Podzimního festivalu duchovní hudby, z koncertu ke 100. výročí vzniku Československa z loňského roku.

03208201.jpeg

Drama Krvavé křtiny aneb Drahomíra a její synové líčí události, které nastaly po smrti knížete Vratislava. Tehdy usedá na trůn jeho syn Václav, který byl svou bábou Ludmilou vychováván v přísně křesťanském duchu. V inscenaci režiséra Josefa Melče z roku 1999 hraje Drahomíru Věra Galatíková, Ludmilu představuje Vlasta Chramostová, Václava ztvárnil Ivan Trojan a Boleslava Petr Motloch.

Spustit audio

Více z pořadu