Luigi Pirandello: Šest postav hledá autora

Absurdní komedie podle jedné z klasických her moderní evropské dramatiky z produkce Slovenského rozhlasu.

V zapadlém divadélku se zkouší komedie předem odsouzená k nezdaru. Repliky nesedí, nikdo se nesměje, herci se dohadují, režisér se rozčiluje. Pracovní proces znenadání přeruší neznámá šestice a představí se jako postavy hry, která nebyla napsaná. Ale která se musí odehrát, protože silný příběh se z postav dere ven každým pórem. Šest postav chce přehrát příběh hercům, aby s jejich pomocí získali život. Výsledkem je komedie o životě na divadle, tematizující divadlo samotné, skutečnost, iluzi, pravdu a nakonec i trauma a katarzi.

Sofistikovaná rozhlasová adaptace týmu pod režisérem Patrikem Lančaričem (v současné době uměleckým šéfem Městského divadla Zlín) staví na kontrastu dvou hereckých skupin. Na jedné straně jsou do rolí postav obsazeni představitelé velkých kamenných divadel na Slovensku – jako Miroslav Noga, Jána Oľhová nebo Matúš Kvietik, jejichž projev vyniká velkým hereckým gestem. Role divadelníků pak představují herci spjatí s nezávislou a alternativní slovenskou scénou – s divadly SkRAT nebo Debris Company, které staví na radikálně civilním herectví. Kontrast těchto obsazení přináší do inscenace napětí ale je zdrojem i řady komických momentů.

Jedno z nejvýznamnějších děl dramatické literatury 20. století od nobelisty Luigiho Pirandella bylo převedeno do rozhlasové podoby ve slovenském Rádiu Devín loni při příležitosti 150. výročí Pirandellova narození.

Osoby a obsazení: Otec (Miroslav Noga), Matka (Jana Oľhová), Dcera (Dominika Zeleníková), Syn (Matúš Kvietik), Režisér (Ľubomír Burgr), První herečka (Lucia Fričová), Madam Pace (Judita Hansman), První herec (Vladimír Zboroň), Mladý herec (Milan Chalmovský), Inspicientka (Anna Čonková), Nápovědka (Danica Matúšová) a Technik (Jozef Vlk)

Přeložil: Mikuláš Pažitka
Rozhlasová úprava: Peter Pavlac
Dramaturgie: Ján Šimko
Hudební dramaturgie: Matúš Wiedermann
Režie: Patrik Lančarič

Natočeno v roce 2017.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio