Chcete přijít do blázince? Čtěte Šťastný domov! Jaroslav Hašek o zhoubném vlivu časopisů pro kutily

Slavný spisovatel barvitě vypráví o tragickém osudu muže, jehož žena propadla dobrým radám a návodům časopisu pro kutily. Ve vltavském letním cyklu Pokračování za pět minut čte Václav Vydra. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Václav Vydra
Připravil: Jan Halas
Režie: Jan Fuchs
Natočeno: v roce 2001

Spisovatel, novinář, humorista a mystifikátor Jaroslav Hašek (1883–1923) se prosadil jako pohotový žurnalista a autor nesčetných povídek, črt a humoresek, s nimiž pronikl pod vlastním jménem i pod četnými pseudonymy do různých zábavných a satirických časopisů i do řady denních listů (Kopřivy, Karikatury, Veselá Praha, Humoristické listy, Světozor, Lid, České slovo, právo lidu a dalších). Proslavil se románem Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války, který vycházel od března roku 1921 jako lidová četba v sešitech na pokračování. Významnou část jeho díla představují povídky. 

Pro text s výmluvným názvem Šťastný domov našel Jaroslav Hašek inspiraci v tiskovinách, které nám radí, jak si něco praktického vyrobit, jak jíst zdravě, jak si co nejkrásněji zařídit rodinné hnízdečko. Nic nového pod sluncem, napadne vás, ale to jste ještě neslyšeli Haškovu povídku!

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související