Chceme vést citlivý dialog mezi modernou a duchovnem, říká kurátor GASKu Richard Drury

11. prosinec 2018

Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře (GASK) v nové sezoně nabízí mimo jiné jedinečnou výstavu zakladatele moderního sochařství Ladislava Šalouna, Dialogy mladých londýnských malířů nebo projekt Moondust mladé fotografky Kristýny Erbenové v Experimentálním prostoru.

Výstavní činnost v GASKu vychází podle kurátora Richarda Druryho z jasně koncepčně profilovaných výstavních programů: „Proto si tam přijdou na své lidé, kteří milují klasickou grafiku a malbu, i ti, co mají rádi nová média. A navíc tam mohou objevit něco, co ještě neznají.“ Zásadní je podle něj citlivá a vyvážená interakce mezi současným moderním uměním a duchovním kulturním prostředím vznešené barokní Jezuitské koleje, kde galerie od roku 2009 sídlí. „Pro starou architekturu naší budovy i pro takzvané nové umění je to vzájemně obohacující a krásný dialog,“ dodává Richard Drury.

Z vernisáže výstavy Jiří Sozanský: Signum actus / Znamení činu. Výstava probíhá od 25. 11. 2018 do 17. 3. 2019.

Dokumentátor a knihovník GASK Petr Adámek k tomu doplňuje: „Navzdory tomu, že prostor Jezuitské koleje obývala delší dobu než jezuité vojenská posádka, nebyl nijak fatálně poničen nebo poznamenán. Můžeme tedy s hrdostí tvrdit, že sídlíme v jedné z nejkrásnějších raně barokních staveb ve středních Čechách.“

Měsíční prach v barokních lázních

Místnosti Jezuitské koleje nazvané Experimentální prostor hostí výstavu fotografky Kristýny Erbenové s názvem Moondust, kde návštěvníci najdou fotografie z autorčina dlouhodobého pobytu v Austrálii.

Z výstavy Kristýna Erbenová – Moondust

„Jsou to fotografie, které vznikaly v noci a zachycují jinou realitu. Dotýkají se tématu smrti, která je v nich vnímána jako součást něčeho věčného. Zároveň jimi fotografka zkoumá meze vlastní samoty a úzkosti, kterou v Austrálii prožila. A přitom se do té země stále vrací,“ doplňuje kurátorka GASKu Adriana Primusová.

Tvůrce dekorativní plastiky secesní Prahy

Adriana Primusová se kurátorsky podílela na stěžejní výstavě Dotek osudu – Ladislav Šaloun, která probíhá v GASKu až do konce února 2019.

Z výstavy Ladislav Šaloun: Dotek osudu

Středočeská galerie vlastní ve svých sbírkách početný soubor Šalounovy tvorby, jehož součástí je mimo jiné i několik návrhů pomníků, které zakladatel českého moderního sochařství vytvořil k oslavám první republiky. Kromě sochy Jana Husa na Staroměstském náměstí je Šaloun také spoluautorem výzdoby mnoha secesních budov. Mezi nejznámější patří Obecní dům nebo Hlavní nádraží. Podle kurátorky to byl velice pracovitý a všestranný umělec, který se věnoval plastice i kresbě, ilustroval knihy, vyráběl loutky a masky a také nábytek. Na výstavě v Kutné Hoře je k vidění soubor zhruba 80 plastik včetně návrhů k asi neznámější soše Jana Husa, anebo socha Satyra ze začátku století. K výstavě je připraveno také několik doprovodných programů.

Úvahy mladých londýnských malířů o výtvarné tradici

„Zdá se mi, že v současném umění je nejdůležitější přítomnost a trochu se zapomíná na kulturní paměť,“ říká k exponátům z britských ostrovů kurátor Richard Drury. Právě kulturní paměti se podle něj věnují mladí londýnští umělci na výstavě Dialogy, kde jde především o dialog s inspirativní tradicí malířství západní Evropy od renesance.

Z výstavy Nová londýnská malba – Dialogy

„Každý obraz odkazuje k nějakému historickému období nebo konkrétnímu umělci,“ upřesňuje Drury. Caroline Walkerová se podle něj obrazy pokojských na chodbách moderních hotelů vrací k vermeerovské vrcholné tradici lidského zátiší, obrazy Hugo Wilsona nás přenášejí do období manýrismu, díla Fiony Yuknowichové zase do francouzského rokoka. Každý obraz je podle Druryho hlasem přítomnosti, který ovšem zároveň říká:„Uvědomte si, že jste součástí dlouhého a hlubokého kulturního proudu.“

Vybrané aktuální výstavy v GASKu

Kristýna Erbenová – Moondust
23. 9. 2018 – 3. 2. 2019
GASK – Experimentální prostor

Nová londýnská malba – Dialogy
23. 9. 2018 - 3. 2. 2019
GASK

Ladislav Šaloun: Dotek osudu
27. 10. 2018 – 24. 2. 2019
GASK

Jiří Sozanský: Signum actus / Znamení činu
25. 11. 2018 - 17. 3. 2019
GASK – prostor Přesahy grafiky

Celé ArtCafé, kde hrála kapela Dave Matthews Band a Martin Starý představoval jejich tvorbu a především novou desku Come Tomorrow, si můžete poslechnout zde:

autor: Tomáš Pivoda
Spustit audio

Související