Četba na pokračování z románu Elieho Wiesela Svítání

Eliezer Wiesel se narodil 30. září 1928 v Sighetu v Rumunsku v rodině chasidských Židů. V roce 1944 byl celý Sighet deportován do Birkenau, kde zahynula jeho matka sestra. Spolu s otcem pak prošli ještě Osvětim, Bunu a Buchenwald, kde jeho otec v lednu 1945 zemřel. Osvobození tábora v lednu 1945 se Elie Wiesel dožil z celé rodiny jediný.

Po válce žil v ústavu pro sirotky ve Francii, odkud odešel v roce 1948 studovat na Sorbonu a začal pracovat jako novinář. V roce 1954 se rozhodl začít psát o svých zážitcích z koncentračních táborů a v roce 1958 vyšel jeho první, autobiografický román Noc. Svítání, které v češtině dosud nevyšlo, je volným pokračováním, odehrává se ovšem v době těsně po válce, před vyhlášením samostatného státu Izrael.

Wieselovo Svítání má dnes, kdy z izraelské politiky odchází generace, která bojovala v armádě proti Angličanům, zvláštní naléhavost. Příběh mladého člena teroristické židovské skupiny je tragický, jeho život je poznamenán smrtí od samého počátku a jeho účast na činech násilí je trápením bez naděje. Když v roce 1986 dostal Elie Wiesel Nobelovu cenu za mír, nedostal ji za jednostranné připomínání židovských obětí, ale za schopnost přetavit svou hrůznou životní zkušenost ve službu světové humanitě.

Z překladu Aleny Smutné připravila Alena Zemančíková. V režii Hany Kofránkové účinkuje Michal Zelenka. Natočeno v roce 2006.

Spustit audio