Cesta do středu Země

28. listopad 2008

Země skrývá nesčetná tajemství a člověk je předurčen k tomu, aby se po nich pídil a odhaloval je. Lidstvo odjakživa dráždily hlubiny oceánů i nadoblačné výšiny. Netrvalo dlouho a začalo snít o překvapeních ukrytých podzemí. Trevor Anderson se spolu se svým synovcem Seanem a horskou průvodkyní vypraví na cestu do středu Země, po stopách Vernova románu a Seanova zmizelého otce. UVNITŘ TRAILER!

Trevor Anderson je seismolog, typ laboratorního vědce, který dokáže 24 hodin denně sledovat obrazovky měřících přístrojů a sáhodlouhé grafy, přičemž žasne nad každým sebemenším vychýlením z normálu. Před mnoha lety vymyslel spolu s bratrem Maxem způsob, jak monitorovat pohyby zemských desek. Max rozmístil v exponovaných místech na světě speciální seismická čidla a Jack může v klidu sedět v laboratoři a zpracovávat statistické údaje. Při instalaci posledního islandského čidla ale Max beze stopy zmizel. Roky plynuly a čidla postupně vypovídala svou funkci. Na obrazovce zhasínaly postupně jedno za druhým, až se jednoho dne znenadání rozsvítilo to poslední islandské, to, o kterém si Trevor myslel, že ho bratr nikdy neaktivoval.
Hrdina rozrušením úplně zapomene, že se má na týden postarat o svého synovce (Maxova syna) a okamžitě začne plánovat cestu na Island, aby zjistil, co se bratrovi vlastně stalo. Když mu bratrova vdova přiveze Seana, je už pozdě plány měnit. Sean Trevora skoro nezná, má ho za podivínského nepraktického vědátora, kterého viděl párkrát v životě, a týden s ním považuje dopředu za největší nudu svého života. Karty už však byly rozdány a oběma nezbývá než se smířit s tím druhým a snažit se ho poznat během společné cesty po stopách zmizelého.

Island je zemí rozsáhlé vulkanické činnosti, gejzírů, zřídel, činných sopek i teplých pramenů. Podle Maxových zápisků do knihy Julesa Verna se mají v podzemí nacházet i komplexy přírodních jeskyní a šachet směřujících hluboko až k zemskému jádru. Trevor se Seanem najmou mladou (a samozřejmě atraktivní) horskou průvodkyni Hannah a vypraví se prozkoumat vrcholek jedné z nejvyšších sopek, kde se má podle souřadnic nacházet znovuobjevené čidlo. Po řadě náhod a nehod propadnou vertikální šachtou uvnitř sopky hluboko až do středu Země, kde se skutečně nachází tajemný a fascinující svět z Vernova románu. Sopečná činnost však neustále stoupá a je jasné, že zkáza podzemního světa na sebe nenechá dlouho čekat. Podaří se našim hrdinům překonat mnohasetkilometrovou vzdálenost k zemskému povrchu?

Cesta do středu Země

Do středu Země je nový dobrodružný snímek cílený především na děti a mladší diváky. Klíčové jsou pro něj barevnost, fantazie, mírný humor a jednoduchá nadsázka, které střídají napínavé scény, ve kterých se hlavní hrdinové ocitnou v nebezpečí. Scénář je hravou variací vycházející z Verneova románu. Děj je jednoduchý a vede hlavní hrdiny po stopách zmizelého Maxe rovnou do podzemního světa, který je přesným obrazem toho románového. Zápletka si pohrává s možností, že Verne skutečně podzemní říši navštívil a v knize popsal realitu, kterou čtenáři vzali jako fikci. Pokud pak budeme sledovat indicie ukryté v knize, můžeme se dostat na stejné místo... Realita se ve filmu vůbec neřeší, hlavní hrdinové bez problému přežijí pád z mnohasetkilometrové výšky na hladinu podzemního jezera, jejich eskapády na improvizovaném voru by vydaly na samostatný příběh, Trevor odpálí překážku mezi vodou a lávou zavěšen hlavou dolů na laně tím, že trefí zapálenou pochodní magnéziovou žílu. Když od začátku přistoupíme na scenáristovu hru, tak nic z toho nepůsobí ve filmu nijak rušivě.

Cesta do středu Země

Eric Brevig natočil napínavý film bez krve a násilí, film, který má spád a malebné prostředí ztraceného světa. Postavy jsou schematické: nepraktický vědec, v němž se v nebezpečí probudí chlap, praktická, odtažitá a mírně cynická horská vůdkyně, v níž se projeví ženská stránka. (Jiskra mezi oběma stranami na sebe nenechá dlouho čekat.) Ty dva doplňuje teenager vychovávaný matkou, jehož největší zábava je hra s gameboyem, který se přerodí v odvážného samostatného kluka toužícího po dobrodružstvích, u kterých rozhodně nemůže sedět na kanapi. Jejich schematičnost však není na škodu. V přímočarém příběhu beze zbytku vyplněném napětím a akcí zkrátka nezbývá prostor pro hlubší psychologii postav.

Cesta do středu Země

Výprava a specialisté na filmové triky a efekty také odvedli velký kus poctivé práce. Film je kompletně nasnímaný pro 3D kina a počítačoví kouzelníci se skutečně vytáhli. Plavba přes rozbouřené podzemní jezero patří k tomu nejpůsobivějšímu, co jsem měl zatím možnost vidět ve filmech pro mladší diváky.

Cesta do středu Země

Nebýt trochu sterilního a prvoplánového humoru, který ovšem někomu může vyhovovat, neměl bych co vytknout. Hravá variace na verneovku rozhodně neurazí ani rodiče zvyklé na reálnější nebo náročnější snímky. Jen jsem si s trochou nostalgie vzpomněl na Karla Zemana, který dokázal dobrodružným snímkům vtisknout i značnou dávku poetiky, což je bohužel deviza, kterou Hollywood neuznává.

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), Warner Bros.

Cesta do středu Země

Do středu Země (Journey to the Center of the Earth) USA, 2008, 92 min

Režie: Eric Brevig, scénář: Michael D. Weiss, Jennifer Flackett, románová předloha: Jules Verne, kamera: Chuck Shuman, střih: Steven Rosenblum, Paul Martin Smith, Dirk Westervelt, produkce: Cary Granat, Charlotte Huggins, Beau Flynn, Hudba: Andrew Lockington

Hrají: Brendan Fraser (Prof. Trevor Anderson), Josh Hutcherson (Sean Anderson), Anita Briem (Hannah Ásgeirsson), Seth Mezera (Prof. Alan Kitzens), Jean Michel Paré (Max Anderson), Jane Wheeler (Elizabeth Anderson), Giancarlo Caltabiano (Leopard), Garth Gilker (Sigurbjörn Ásgeirsson)

autor: Jakub Leníček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.