České i světové autory představuje básník, esejista a překladatel Josef Hrdlička

13. květen 2024

Mytologie vznikající u kavárenského stolku v poezii Richarda Weinera, nespavost mísící se obrazy homérovského moře u Osipa Mandelštama nebo nevíra tváří v tvář příchodu Krista u afroamerické básnířky Lucille Clifton – to jsou některé z básnických inspirací, které do vltavského BáSnění přináší Josef Hrdlička.

Připravil: Petr Gojda
Premiéra: 13. 5. 2024

Josef Hrdlička (1969) je básník, esejista, překladatel. Je autorem sbírek Předkové kostí, Kočka v ohni, Loďstvo vyplouvá z temnot, či esejistických knih Poezie a kosmos nebo Uvnitř světa, na řadě knih se podílel jako editor. Pravidelně spolupracoval s Českým rozhlasem Vltava v překladatelských i esejistických cyklech. Je vedoucím redaktorem časopisu Svět literatury, editor edice Studia Poetica v nakladatelství Karolinum a jako docent na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy vede převážně studenty české literatury a komparatistiky.

ÚDAJE O VYDÁNÍ:

  • Richard Weiner: Snebevzetí slova Mezopotamie, začátek básně (Richard Weiner: Mezopotamie, Praha: Alois Srdce, 1930)

  • Osip Mandelštam: „Nespím. Noc z Homéra.“ (Osip Mandelštam: Verše, Praha: Odeon, 1982, přel. Jan Zábrana)

  • Lucille Clifton: můj sen o druhém příchodu / my dream about the second coming (in: Stephanie Burt: The Poem is You, Cambridge, Massachusetts: The Belknap Press of Harvard University Press, 2016)

  • Josef Hrdlička: na prázdném stole (A2, č. 3, 2022)

  • Josef Lederer: Polyhymnie, začátek básně (báseň poprvé vyšla v časopise Svědectví 1984, č. 73; knižně Josef Lederer: Elegie, Surrey, Rozmluvy 1986 a Josef Lederer: Dílo, Praha: Torst, 2023)

autor: Petr Gojda
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.