Česká filharmonie zahájila novou sezonu. Taktovky se ujal Jakub Hrůša

19. říjen 2017

Česká filharmonie ve čtvrtek večer zahájila 122. koncertní sezonu. Dirigentem slavnostního večera byl hlavní hostující dirigent Jakub Hrůša.

Česká filharmonie vstoupila v 19:30 ve Dvořákově síni pražského Rudolfina do další sezony. První část programu nabídla Koncert pro housle a orchestr číslo 1 a moll Dmitrije Šostakoviče se sólistou Leonidem Kavakosem. „Je to skladba poměrně závažná, ba dokonce pochmurná, závažnost se střídá s divokou smrští. První a třetí věta je výpověď o bolesti a o obtížích světa. Druhá a čtvrtá věta jsou vyrovnáním ve směru akce čili introvertnost se střídá s extrovertností. Je to dílo, které je vyžaduje sólistu nejvyšších kvalit. Je třeba, aby se ho dokázal vrcholně zmocnit,“ říká Jakub Hrůša.

Concept Art Orchestra čeká nabitý podzim. Pozve i Eda Partyku

Concept Art Orchestra

Big band Concept Art Orchestra vedený Štěpánkou Balcarovou čekají do konce roku tři rozličné projekty. Spolupráce s Graz Composer's Orchestra, provedení nových kompozic vzešlých ze Skladatelské soutěže Karla Krautgartnera a vánoční koncert s Danem Bártou.

Ve druhé části zazněla Mahlerova Symfonie číslo 4 se sopranistkou Martou Reichelovou. Čtvrtá symfonie patří k Mahlerovým nejhranějším. Jejím hlavním tématem je píseň „Das himmlische Leben“ (Nebeský život) ze sbírky Chlapcův kouzelný roh. Celá symfonie se točí kolem tematického materiálu zmíněné písně, která zazněla v podání sólového sopránu v závěrečné čtvrté větě. Jednalo se tak o určitý kontrast k první části programu. „Je to nabídka jakéhosi rozuzlení, vyústění závažnosti, kterou předneseme v Šostakovičovi, nebo to lze vidět jako dva oddělené světy, které proti sobě budou stát v kontrastu,“ dodává dirigent.

Repríza koncertu se v Rudolfinu uskuteční v pátek 20. října, opět v 19:30.

autoři: Daniel Jäger , Hok
Spustit audio

Související