Concept Art Orchestra čeká nabitý podzim. Pozve i Eda Partyku

19. říjen 2017

Big band Concept Art Orchestra vedený Štěpánkou Balcarovou čekají do konce roku tři rozličné projekty. Spolupráce s Graz Composer's Orchestra, provedení nových kompozic vzešlých ze Skladatelské soutěže Karla Krautgartnera a vánoční koncert s Danem Bártou.

Concept Art Orchestra a Graz Composers Orchestra: Streamujte koncert sloučeného mezinárodního big bandu

Ed Partyka, Concept Art Orchestra a Graz Composers Orchestra

Poslechněte si záznam vystoupení jazzového tělesa, které vzniklo spojením českého Concept Art Orchestra a rakouského Graz Composers Orchestra. ČRo Vltava ho zaznamenal 22. října 2017 v pražském klubu Jazz Dock. Diriguje Edward Partyka.

V neděli 22. října bude mít publikum v pražském klubu Jazz Dock možnost slyšet nové skladby mladých českých a rakouských autorů psaných pro bigbandové obsazení. Pouze pro tuto příležitost je nazkouší těleso sestavené napůl ze členů Concept Art Orchestra a Graz Composer's Orchestra, progresivní rakouské formace zaměřené rovněž na soudobou původní tvorbu.

Program s názvem CAO Meets GCO, který bude následující den proveden také v Grazu, oddiriguje tentokrát Edward Partyka, původem americký pozounista, skladatel, kapelník a také někdejší člen New Art Orchestra Boba Brookmeyera nebo renomovaného Vienna Art Orchestra.

Štěpánka Balcarová na zkoušce Concept Art Orchestra

„Dva rakouští nebo němečtí hudebníci hostují v CAO díky vazbám z dob studií pravidelně,“ říká umělecká vedoucí tělesa Štěpánka Balcarová. „Devět z nich tady ale nikdy nebylo. Někteří, včetně Eda, navíc do programu přispěli i skladatelsky, takže říjnové koncerty budou tentokrát opravdu odlišné.“

Tři vítězné kompozice skladatelské soutěže pro jazzový big band. Poslechněte si záznam premiéry v podání Concept Art Orchestra

Concept Art Orchestra – Skladatelská soutěž Karla Krautgartnera 2017 (2. ročník)

Druhý ročník Skladatelské soutěže Karla Krautgartnera o nejlepší kompozice pro jazzový big band vyvrcholil 27. listopadu, kdy na veřejném koncertě v karlínském Studiu A Českého rozhlasu uvedl Concept Art Orchestra v premiéře mj. tři vítězné skladby. Záznam večera si můžete poslechnout na ČRo Vltava 14. prosince od 21.00.

30. září měl uzávěrku druhý ročník Skladatelské soutěže Karla Krautgartnera, kterou CAO pořádá. Anonymně zaslané skladby teď hodnotí mezinárodní porota: Michael Abene, Matúš Jakabčic, Kryštof Marek, Štěpánka Balcarová a Luboš Soukup. Veřejného provedení se dočkají 27. listopadu v pražském Studiu A Českého rozhlasu, kde budou zároveň zaznamenány pro vysílací účely.

„Zájem o soutěž mě letos opět velmi potěšil,“ pokračuje Balcarová. „Přišlo o něco méně skladeb než loni, ale výběr nebyl o nic jednodušší. Sama nad svým pořadím vítězů ještě přemýšlím. Naštěstí je nás v porotě pět,“ usmívá se. Jména oceněných zveřejní CAO na konci října.

Ed Partyka na zkoušce Concept Art Orchestra

Purpurovou nocí je originální vánoční program z dílny skladatelského sdružení The Prague Six, který orchestr v premiéře uvedl loni ve vyprodané holešovické La Fabrice.

Součástí letošního opětovného uvedení budou Dan Bárta, Marta Kloučková a Štěpán Janoušek v roli hostů. Koncert proběhne v neděli 10. prosince v Jazz Docku a uzavře zároveň čtyřdílnou koncertní řadu, kterou CAO na letošní rok připravil. Tentýž repertoár big band v průběhu příštího roku nahraje a před Vánoci 2018 vydá u labelu Animal Music.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio