Čekám, Drak. Dvě povídky Raye Bradburyho

22. srpen 2020

Posádka americké kosmické lodi zkoumá osamělou studnu uprostřed plání vyprahlé planety Mars. Dva středověcí rytíři očekávají v temné pustině příchod děsivého draka. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Kamil Halbich
Připravil: Dominik Mačas
Překlad: Jarmila Emmerová a Pavel Dominik
Režie: Lukáš Hlavica

Temné tajemství spojuje povídky Čekám (1949) a Drak (1955). První jmenovaná má až nádech hororu. Posádka americké výzkumné lodi objeví uprostřed vyprahlých plání Marsu osamělou studnu. Zdání ale klame, někdo na jejich příchod už dlouho čeká… Čekání má významnou roli i v druhém příběhu. Dva rytíři v temné pustině vyhlížejí příchod děsivého draka, aby se s ním utkali. Překvapivé rozuzlení příběhu je dokladem Bradburyho vypravěčského mistrovství.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.