Čajová kultura

20. únor 2002

Kdo si touží po uspěchaném dni odpočinout v klidném prostředí, ten ať navštíví některou z čajoven. Je zde příjemné klima, milý personál, k navození atmosféry hraje tlumeně hudba a čajové lístky obvykle nabízejí pestrý výběr čajových i nečajových nápojů.

Velmi silný dojem na vás udělá čajovna Měsíční kočka . Najdete ji na Smíchově v blízkosti Arbesova náměstí. Můžete zde posedět u šálku dobrého čaje, ale k mání jsou tu i rozličné dárkové předměty. Krásná čajová keramika, knihy, svíčky, vonné tyčinky, šperky, batikované a ručně malované šátky, krasohledy, tarotové karty, Bachovy esence, ... zkrátka a dobře: spousta krásných věcí, které vám (nebo vašim blízkým) udělají radost a prodlouží příjemné rozpoložení, které Měsíční kočka rozhodně navozuje. Společníka vám může dělat i knížka, kterou máte možnost si tady vypůjčit, ale i zakoupit. Pro svou meditativní atmosféru je tato čajovna velmi inspirativní a rozhodně ji ještě navštívím.

Měsíční kočka

Další pražská čajovna se nazývá Daruma . Nachází se v blízkosti Palackého náměstí, konkrétně Na Moráni. Zde můžete vychutnat čaj v příjemném prostředí bambusu a rattanu. Vyhládne-li vám, lze se občerstvit tradičním kuskusem či pitou, kterou jsem zvolila i já. Vzhledem k tomu, že nejsem vegetarián, vybrala jsem si pitu v antivegetariánské úpravě, která byla opravdu velmi chutná. V čajovém lístku zde kromě čajů, nečajů, jiných nápojů i lehkých jídel nabízejí vodní dýmku. Jestli se cítíte hodně unaveni nebo jste vláčně rozpoloženi, nemusíte sedět v křesílkách, ale můžete zvolit pohodlný posez na polštářích. Také v Darumě máte možnost zakoupit si domů keramiku, čajové doplňky a samozřejmě výborné sypané čaje z celého světa.

Procházku po pražských čajovnách zakončíme v Růžové čajovně . Její název je pravděpodobně odvozen z Růžové ulice nedaleko Václavského náměstí, kde sídlí. Do třetice si můžete objednat v romantickém prostředí ještě Růžový čaj - aromatický a dobrý. Samozřejmě i zde mají na výběr širokou nabídku kvalitních čajů a na prodej kromě sypaných čajů i čajovou keramiku a různé doplňky.

Ovocný čaj s jablky a kořením

Prostředí čajoven je velmi klidné, a i když nepatříte k ortodoxním vyznavačům čaje a čajových rituálů, nebojte se do nich zavítat. Nejste-li si jisti, který čaj si máte z nepřeberné nabídky vybrat, ochotný personál vám jistě rád poradí.

autor: dw
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.