Být oporou a včas odejít. Veronesiho Kolibřík je velký román, který můžeme Italům jen závidět

13. říjen 2021

Italský spisovatel Sandro Veronesi patří ve své domovině k etablovaným literátům a držitelům řady ocenění. Jeho prózy se hojně překládají a některé se dočkaly i filmových adaptací. Českým čtenářům se poprvé představil letos – nejdříve v létě vydaným románem Kolibřík, posléze osobně na zářijovém Světě knihy v Praze. A soudě podle prvních nadšených ohlasů si troufám říci, že o tomto autorovi u nás neslyšíme naposledy.

Žít pro vzácná období klidu

Próza z roku 2019 je Veronesiho nejnovějším titulem, za který získal prestižní literární cenu Premio Strega. O její české vydání se zasloužilo nakladatelství Odeon, pro které knihu s bravurou přeložila Alice Flemrová. Ta navíc nový přírůstek edice Světová knihovna doprovodila zasvěceným doslovem, v němž tuzemským čtenářům dosud neznámého autora i jeho dosavadní dílo blíže představila.

Protagonistou románu je Marco Carrera, vcelku obyčejný oční lékař z Florencie. V mládí mu hrozilo, že pořádně nevyroste – kvůli tomu získal přezdívku Kolibřík. Další roky přinesly nejrůznější rodinné tragédie, až se z něj stal člověk, který si dokázal vážit vzácných období klidu. Tím se dostáváme k metaforické rovině jeho přezdívky – stejně jako kolibříka jej totiž ono úsilí setrvat na místě stálo nemalé množství energie a odvahy.

Sandro Veronesi, který vystudoval architekturu, se ukazuje být nejen suverénním vypravěčem, ale také autorem pečlivě promýšlejícím formální stránku textu.

Mnohovrstevnatý příběh nepředkládá čtenářům chronologicky, nýbrž prostřednictvím důmyslné mozaiky sestavené z časově i žánrově heterogenních fragmentů. Součástí vyprávění se stávají dopisy, e-maily, esemesky, přepisy telefonních hovorů nebo hrdinou vytvořené seznamy.

Sandro Veronesi: Kolibřík. Přeložila Alice Flemrová, Odeon, Praha, 2021, 344 stran

Poskládat změť do strhujícího románu

Veronesiho mistrovství pak spočívá v tom, že z této zdánlivě chaotické změti textů před čtenářovýma očima postupně vyvstává strhující románový příběh.

Sandro Veronesi dokázal příběh lidského života přetavit do podoby velkého románu, který se mě hluboce dotkl a utvrdil mě v tom, jakou silou disponuje literatura a umění vůbec. Kolibřík je vskutku nevšedním románem, jde ovšem také o prózu kladoucí na čtenáře nemalé nároky – i pokud jde o emoce. Nevím, jak často uroníte při četbě slzu vy, ale já se díky Veronesiho Kolibříkovi konečně dočkal.

autoři: Petr Nagy ,
Spustit audio

Související