Buď, prosím tě, zticha, Intimita, Příjemná maličkost, Uzda. Povídky amerického spisovatele Raymonda Carvera

20. říjen 2023

Carver vypráví realistické příběhy zbědovaných lidských životů a vyprahlých vztahů, ze kterých mrazí. Jeho povídky jsou charakteristické živými dialogy a minimalistickým stylem, prostým všech literárních kudrlinek. Děj autor situuje do všedního městského prostředí amerického severozápadu, odkud sám pocházel. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Intimita
Překlad: Jiří Hrubý
Účinkuje: Vasil Fridrich
Režie: Vlado Rusko
Připravil: Dominik Mačas
Natočeno: 2023
 
Uzda
Překlad: Jiří Hrubý
Účinkuje: Ivana Plíhalová
Režie: Michal Bureš
Natočeno: 2016
 
Příjemná maličkost
Překlad: Jiří Hrubý
Účinkuje: Veronika Forejtová
Připravila: Helena Berková
Režie: Dagmar Joklová
Natočeno: 1991

O čem mluvíme, když mluvíme o lásce
Připravila: Kateřina Szczepaniková
Účinkuje: Igor Bareš
Režie: Zdeněk Kozák
Natočeno: 2002

Buď, prosím tě, zticha
Překlad: Jiří Hrubý
Připravil: Petr Hruška
Účinkují: Anna Cónová a Tomáš Jirman
Režie: Marek Pivovar
Natočeno: 2002


WHERE EM CALLING FROM
Tess Gallagher © 1986, 1987, 1988 All rights reserved


CATHEDRAL
Raymond Carver © 1983 Tess Gallagher© 1989 All rights reserved


WHAT WE TALK ABOUT WHEN WE TALK ABOUT LOVE
Copyright © Raymond Carver, 1981 Copyright © Tess Gallagher, 1989 All rights reserved


WILE YOU PLEASE BE QUIET, PLEASE?
Copyright © Raymond Carver 1976, Tess Gallagher © 1989 All rights reserved

Spisovatel Raymond Carver (1938-1988) je mistr povídkového žánru a patří mezi klasiky americké literatury. V osmdesátých letech vyvolaly jeho prózy v USA stejné vzrušení, jako v meziválečném období díla Ernesta Hemingwaye. Carver je ovšem mnohem „tvrdší“ než Hemingway. Americká literární kritika jeho styl označovala termínem „špinavý realismus“. Uzavřít unikavé literární mistrovství do literárněvědné krabičky ale není jen tak jednoduché.

Intimita

Spisovatel navštíví čtyři roky po rozchodu svou bývalou ženou. Byl to on, kdo vztah ukončil. Při setkání se ale ukazuje, že společná minulost je pro oba stále bolestná a neuzavřená. A i když se to možná zpočátku nezdá, možná více pro něho než pro ni.

Uzda

Nenaplněné touze uniknout šedi vlastního života. Marge sní o Waikiki Beach a Las Vegas, ale den za dnem přežívá v ubytovacím komplexu kdesi v Arizoně, kde s manželem pronajímají byty. Touží po kontaktu s lidmi, ale nedaří se jí s nikým navázat bližší vztah. Jediným zpestřením jejího fádního života je pozorování nájemníků z okna...

Příjemná maličkost 

Scottyho v den osmých narozenin cestou do školy srazí auto. Jeho rodiče Ann a Howard se střídají u jeho postele v nemocnici a čekají, až se chlapec probudí ze spánku. Do tísnivé atmosféry se Ann snaží dovolat pekař, že narozeninový dort je hotový.

O čem mluvíme, když mluvíme o lásce

Jedna z nejslavnějších povídek ze sbírky Katedrála. Dva zamilované páry doma popíjejí levný gin s plátky limetky a diskutují o lásce. S množstvím vypitého alkoholu je debata stále naléhavější a každý z přítomných se snaží přesvědčit druhé o tom, co je pravá láska.

Buď, prosím tě, zticha

Ralph a Marian jsou spolu už od vysoké školy. Oba učí na malém městě, mají dvě děti a zdá se, že jsou spolu šťastní. V Ralphově mysli ale stále bobtná vzpomínka na večírek před několika lety, na kterém mu byla jeho žena nevěrná. Poklid nedělního večera se bortí, když se mu Marian přizná a nesnesitelná pravda Ralphovi obrací život naruby...

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.