Bruce Chatwin: Utz. Příběh vášnivého sběratele porcelánu uvízlého v totalitním Československu

Nejkrásnější sbírka míšeňského porcelánu leží na policích záhadnému baronovi v srdci Prahy během studené války. Premiéru poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Aleš Procházka
Připravil: Petr Šmíd
Překlad: Rudolf Chalupský
Režie: Vlado Rusko
Premiéra: 22. 8. 2022

Útlý román Utz napsal jeho autor na sklonku 80. let a propojil v něm moderní historii Československa s historií a imaginací míšeňského porcelánu. Protagonistou knihy je podivná postavička uvízlá v srdci Prahy za totality sběratel porcelánu, který se pro krásu a hodnotu své sbírky dokáže vyvlíknout ze všech politických svízelí doby, zároveň se však v totalitním státě stává vězněm vlastní vášně.  

Vypravěč – reportér se snaží rekonstruovat Utzův osud a spolu s ním přibližuje také příběh vzniku míšeňského porcelánu a jeho saskou slávu. Nehynoucí krása sošek zrozených z pecí alchymistů nevyhnutelně staví zrcadlo našim dějinám. Román byl v roce 1988 nominován na Man Bookerovu cenu, zkraje 90. let byl zfilmován a v BBC podle něj vznikla také rozhlasová hra.

Bruce Chatwin (1940 1989) byl významný britský spisovatel, reportér a novinář. U nás je vedle románu Utz známý svými cestovními reportážemi z Patagonie a deníky z Austrálie. Jeho mládí je spojené s aukční síni Sotheby´s, kde se z nuly vypracoval na znalce uměleckých a historických předmětů a zároveň začal cestovat po světě. V polovině 60. let krátce studoval archeologii, ale brzy se rozhodl stát spisovatelem z povolání. Jako redaktor pracoval v 70. letech v Sunday Times Magazine.

autor: Petr Gojda
Spustit audio

Související