Bret Harte: Legenda o Čertově skále

3. prosinec 2018

Josef Somr v povídce humoristy, který svým dílem podnítil využívání regionálních zvláštností v americké literatuře. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Životopis Francise Breta Harta je biografií typického Američana. Vzdělával se sám rozsáhlou četbou, zvláště knih Charlese Dickense. V Kalifornii zamířil do oblasti zlatých dolů a zde se živil jako zlatokop nebo jako ozbrojený průvodce dostavníku. Stal se později sazečem a v lokálních novinách začal publikovat své první povídky, neboť krátký pobyt v divočině mu posloužil jako literární inspirace. Roku 1857 se usídlil v San Francisku, kde v letech 1868 až 1870 redigoval měsíčník The Overland Monthly, kolem kterého se soustředila skupina spisovatelů (mezi nimi také Mark Twain).

Harte svým dílem podnítil využívání regionálních zvláštností v americké literatuře. Jeho povídky a novely z dob pionýrského osidlování amerického západu, z nichž mnohé lze z dnešního hlediska zařadit do kategorie westernu, měly mezi čtenáři okamžitý a veliký úspěch. Popisují v té době zcela nové prostředí kalifornských zlatokopů, využívají místního dialektu a vyznačují se humorem i sentimentalitou vyprávění, protože často zobrazují drsné mužné hrdiny se srdcem ze zlata.

Jejich autor se však časem začal opakovat, a tak byl z finančních důvodů nucen udělat diplomatickou kariéru, přijal úřad amerického konzula v německém Krefeldu, v letech 1880–1885 ve skotském Glasgowě, poté se natrvalo usídlil v Londýně, kde až do své smrti pokračoval ve své literární činnosti.

Z Hartova velmi rozsáhlého díla jsme tentokrát vybrali povídku z jeho prvního kalifornského tvůrčího období.

Účinkuje: Josef Somr

Překlad: A. J. Šťastný
Režie: Jan Žáček
Natočeno v  roce 1991.

Spustit audio