Boj se zlem člověka poznamená. Autorka románu Stopa blesku čerpá z mytologie kmene Navahů

18. leden 2022

Fantasy román americké spisovatelky Rebeccy Roanhorse s názvem Stopa blesku představuje velmi osobitý žánrový mix. Sama autorka je smíšeného původu – po otci Afroameričanka, indiánka po matce. Nakonec ji adoptovali bílí rodiče a později se provdala za příslušníka kmene Navahů. A právě navažská kultura se stala klíčovou složkou jejího oceňovaného románového debutu z roku 2018, který přeložil a ve svém nakladatelství Gnóm! nedávno vydal Jakub Němeček. 

Kniha Stopa blesku

Děj třísetstránkové prózy se odehrává v postapokalyptickém světě blízké budoucnosti, na území někdejších Spojených států amerických, které po krvavých válkách o energie a následné potopě biblických rozměrů, nazývané Velká voda, opět připomínají Divoký západ. Rozpad starého světa paradoxně umožnil znovuzrození Navahů, kteří se na svém tradičním území na americkém Jihozápadě obklopili takřka neproniknutelnou Zdí a jejichž bohové a postavy z mýtů nyní opět kráčejí mezi svým lidem. Hlavní hrdinkou a vypravěčkou příběhu, vyznačujícího se pro daný žánr typickou přímočarostí a dynamikou, je mladá lovkyně netvorů Maggie. Osiřelé dívky vychovávané babičkou se později ujal legendární Zabiják netvorů, jedna z nesmrtelných bytostí sdílejících nyní svět s pětiprstými lidmi, který z dívky vychoval obávanou válečnici.

Je třeba mít stále na paměti, že se jedná o románový debut, a to debut poměrně ambiciózní a ve výsledku zdařilý – fantastický příběh opírající se o indiánské mýty, postapokalyptické kulisy, westernovou atmosféru a poměrně napínavý děj. A co víc, je to příběh zasazený do atraktivního fikčního světa, do kterého se mnozí čtenáři budou chtít a také mohou vrátit – máme totiž co do činění s prvním svazkem plánované čtyřdílné série nazvané Šestý svět, jehož pokračování Storm of Locusts (tedy Bouře kobylek) vyšlo v roce 2019.

autor: Petr Nagy
Spustit audio

Související