Blanka Kubešová: Let do Manchesteru

28. prosinec 2020

Povídka o setkání na letišti z rukopisu české spisovatelky žijící ve Švýcarsku. Psychologická sonda do hlubin ženské duše i humorný nadhled. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Blanka Kubešová v letech 1963–68 pracovala postupně jako úřednice ve Státní knihovně, ve Správě činohry Národního divadla a v Krátkém filmu Praha. V srpnu 1968 emigrovala do Kanady (Toronto) a v roce 1969 přesídlila do Švýcarska, kde od roku 1980 byla vedoucí provozu v manželově restauračním podniku. V 80. letech začala pořádat literárně-hudební večery v Ženevě, Bernu, Curychu, a zejména v kavárně Roxy v Lucernu, v nichž hojně vystupovali čeští exiloví spisovatelé a umělci.

Od roku 1992 spolupracuje s Českým rozhlasem. Autorčina divadelní hra Nežádoucí objekty se umístila mezi finalisty soutěže Nadace Alfréda Radoka 98; v téže soutěži se mezi finalisty roku 2003 objevila také její hra Můj otec s velkým O.

Blanka Kubešová je autorkou scénáře televizního filmu Modrý kámen (režie Vít Olmer, 2004), který vznikl podle její prózy Černá v bílé, a spoluautorkou scénáře k dokumentu Přeplavu i Dunaj z cyklu ostravského studia České televize Příběhy železné opony.

Zvláštní postavení má v autorčině bibliografii próza Vltavěnka, portrét svébytné ženy, která se v mládí (po smrti snoubence a roztržce s autoritativním otcem) odstěhovala do provizorního obydlí u Svatojánských proudů, kde ve velmi spartánských podmínkách, obklopena zvířaty a nalezenými věcmi, strávila zbytek života.

Tvorba Blanky Kubešové vyrůstá ze spojení tradičního půdorysu psychologické prózy a autorčina sklonu k humornému nadhledu, ironii i sebeironii. Ústředními postavami jejích próz často bývají dívky nebo ženy, které v traumatizujících situacích prožívají vykořeněnost svých lidských osudů. Taková je i povídka Let do Manchesteru.

Účinkuje: Lenka Zbranková

Připravila: Alena Zemančíková
Režie: Jaroslav Kodeš

Natočeno v roce 2017.

autoři: Alena Zemančíková , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.