Bílý Zulu Johnny Clegg a jeho odkaz

28. srpen 2019

Přinášíme rozhovor s veteránem jihoafrické hudby, který předčasně zemřel letos v červenci, i interview s jednou ze současných jihoafrických kapel Soweto Soul. Ohlédneme se také za letošními Horňáckými slavnostmi a rozloučíme se bonbónkem z Folkových prázdnin v Náměšti nad Oslavou.

Zulu jazyk zní, je plný melodií. Samotná zvuková stránka je tu často důležitá i pro význam sdělení. Zuluové vyvinuli jakýsi koncept zvukomalby, aby slova opravdu zněla. Je to velmi popisný jazyk,“ rozplývá se rodilý Angličan Johnny Clegg nad přednostmi jednoho z dominantních jazyků jihoafrické kultury, když vysvětluje, co jej už jako mladíka tak okouzlilo.

Jeho dlouholetým hudebním partnerem a kamarádem se stal kytarista a zpěvák Sipho Mchunu, s nímž v roce 1969 založil duo, které časem přerostlo do skupiny Juluka. Po tom, co se Mchunu vrátil v roce 1986 k farmaření, Clegg pokračoval s formací Savuka.

I když byla pro Johnnyho Clegga spolupráce s domorodými muzikanty zcela samozřejmá, v zemi apartheidu a rasové segregace se kvůli tomu pohyboval na hranici zákona a často i za ní. Do řady písní se tak promítl protestní ráz a politický náboj. Clegg se ocital v hledáčku policie i na indexu zakázaných umělců.

Kombinováním stylů hudby Zulu a populárních žánrů evropského a amerického původu předznamenal pozdější trend world music. Johnny Clegg zemřel po zákeřné nemoci 16. července ve věku 66 let. 

Další téma hudebního speciálu však ukazuje, že je Cleggův odkaz živý i nadále. Holandský kytarista Joep Pelt založil před pár lety kapelu Soweto Soul se Zulu vokalistou Wezou a hudebníky z Jižní Afriky a dalších zemí.

Soweto Soul, Rudolstadt 2019 – rozhovor s Joepem Peltem a Wezou

Skupina vystoupila na letošním festivalu v německém Rudolstadtu, v jehož zákulisí jsme si s oběma protagonisty také popovídali. Joep Pelt se prostřednictvím gramodesek svého otce do jihoafrických stylů zamiloval už v dětství, podobně jako Johnny Clegg. Pelt už ale nemusí naštěstí čelit se svou hudbou podobným těžkostem.

Třetí částí ArtCafé nás pro změnu přenese na Moravu, na Horňácké slavnosti do Velké nad Veličkou. Hudební dramaturg Zdeněk Přidal tu vyzpovídal cimbalistu kapely Musica Folklorica Petra Pavlince a legendu horňáckého folkloru Martina Hrbáče. Zazní i ukázky z nového alba Majstr.

Seckou Keita a Catrin Finch v Náměšti nad Oslavou

Závěrečnou třešinkou na dortu je ukázka z půvabné spolupráce welšské harfenistky Catrin Finch a senegalského hráče na koru Seckou Keity, kteří takto vystoupili začátkem srpna na festivalu Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou.

Poslechněte si celý záznam hudebního speciálu s Alešem Opekarem, jehož součástí je kromě mnoha hudebních ukázek a rozhovorů také interview s Johnny Cleggem, které pořídil v červnu 1996 Německý veřejnoprávní rozhlas SWR. Prostřednictvím mezinárodní výměny Euroradia ho můžete nyní slyšet i vy.

autor: Aleš Opekar
Spustit audio

Související