Rudolstadt 2019: Festivalové manželství na zkoušku v rytmu world music a folklóru

15. červenec 2019

Takřka pětadvaceti tisícový Rudolstadt v německé spolkové zemi Durynsko o prvním červencovém prodlouženém víkendu zdvojnásobil počet svých obyvatel, aby na 30 pódiích rozesetých po celém vnitřním centru města přivítal asi dvě stovky umělců z celého světa.

Tradiční přehlídka, která se koná v městečku pod zámkem Heidecksburg od roku 1991, každoročně věnuje část svého programu hudbě jedné vybrané země. Letos padla volba na Írán.

V Rudolstadtu tak vystoupila řada íránských exilových muzikantů – třeba zpěvák Shahin Najafi, jenž aktuálně působí v Londýně, nebo perkusista, multiinstrumentalista a zpěvák Habib Meftah, momentálně sídlící ve Francii. Nadšené ohlasy vzbudili i muzikanti, kteří na festival přicestovali přímo z Íránu, například hráč na tradiční íránský strunný nástroj tar Ali Ghamsari. Ten se od začátku letošního roku potýká v domovské zemi se zákazem činnosti za to, že vystoupil na jednom pódiu společně se zpěvačkou Haleh Seyfizadehovou.

Témata spojená s íránskou hudbou ovládla i doprovodný program, festival jim věnoval jednodenní odborné sympozium nazvané Sketches Of Iran. Konalo se v místní knihovně a nabídlo přednášky íránských etnomuzikologů, hudebních producentů i interpretů.

Historicky poprvé okořenily programovou nabídku Rudolstadtu koncerty Euroradio Folk Festivalu. Přehlídka zastřešená Evropskou vysílací unií (EBU), která dosud rok co rok putovala po městech napříč Evropou, totiž uzavřela s rudolstadtským festivalem „manželství na zkoušku“. Po tříletém zkušebním období obě strany vyhodnotí, zda chtějí v partnerství pokračovat. Euroradio Folk Festival letos do Rudolstadtu vyslal skupiny z celkem 13 zemí, mezi nimi například pražské BraAgas nebo norské trio Resjemheia.

„Rudolstadt vlastně zachránil existenci Euroradio Folk Festivalu, protože jeho pořádání bylo každým rokem náročnější, finančně méně dostupné. Já jsem moc rád, že je Rudolstadt takto vstřícný, na druhou stranu zase to, že festival dříve migroval z jedné evropské země do druhé, bylo zajímavé i z důvodu hlubšího poznání té či oné hostitelské země,“ říká Aleš Opekar, hudební publicista a dlouholetý člen folklórní dramaturgické skupiny EBU.

Oslovení účinkující neskrývali své nadšení z atmosféry i divácké kulisy, kterou festival v městečku na řece Sále nabízí.

Hudbou přitom neožívá jen 30 pódií rozesetých po celém vnitřním centru města, ale také jedna celá ulice, ulice buskerů, oficiálně Marktstraße.

„Atmosféra je tam vynikající, protože festival přitahuje lidi, kteří mají velmi otevřený vkus, ale to se děje také na řadě jiných přehlídek. Takže to není tak úplně unikátní. Je to zkrátka výsada těch dobrých festivalů a Rudolstadt mezi ně patří,“ míní hudební publicista Petr Dorůžka.

Poslechněte si kompletní záznam pořadu ArtCafé, ve kterém kromě hudebních ukázek zazněly i rozhovory s účinkujícími a přednášejícími na sympoziu Sketches Of Iran.

Spustit audio