Betlémy jsou její život. Marie Dočekalová jich má ve sbírce přes 400 z celého světa a vytváří i vlastní

23. prosinec 2022

V Třebotově u Prahy žije paní Marie Dočekalová, která je sběratelkou betlémů z různých materiálů. V její sbírce, jež čítá více než 400 položek z celého světa, najdeme betlémy například ze dřeva, skla, porcelánu, kamene, ale také z ovčí vlny, černého uhlí nebo alabastru. 

„Když jsem byla malá, u nás v kostele měli překrásný betlém, do kterého jsem se zamilovala. V té době, šlo o 50. léta, ale nebyl podobný betlém nikde k dostání. Když jsem pak někde nějaký viděla, byť byl třeba z papíru nebo z různých dalších materiálů, okamžitě jsem si ho koupila. Tak se má sbírka postupně rozrůstala a dnes už mám betlémů přes čtyři sta“, uvedla pro Mozaiku Marie Dočekalová.  

Většina z těchto betlémů bude k vidění od 24. do 31. prosince, vždy od 10 do 15 hodin, na tradiční výstavě v Gymnáziu Jana Keplera v Praze na Pohořelci. 

Paní Dočekalová se ale i sama věnuje výrobě betlémů, a to z keramiky. „Kdysi jsem pracovala ve škole, kde byl jednou pořádán kurz keramiky. A tam jsem se s tou hlínou tak nějak spřátelila. Poté jsem opakovaně absolvovala kurzy v keramické škole v Bechyni, kde jsem se naučila modelovat. Úplně mne to nadchlo. Nejprve to byl jen koníček, ale nakonec jsem s podporou mé rodiny odešla z původního zaměstnání, a začala se keramice věnovat naplno“, doplňuje Dočekalová. 

Keramička si postupně vytvořila svůj vlastní styl, který může vzdáleně připomínat například tvorbu Jiřího Trnky, sama se ale při výrobě keramiky inspirovala spíše lidovou tvorbou. Postupně začala vytvářet betlémy, do kterých modeluje i speciální figurky. „V katalogu jich mám už přes 140. Většinou jsem se inspirovala vlastními vzpomínkami na konkrétní obyvatele u nás v Třebotově, často za mnou ale lidé chodí, abych jim vytvořila nějaké figurky na přání. Takto jsem například modelovala figurku Ester Ledecké na lyžích, ale také například celou školní učebnu s lavicemi a žáky, nebo varhaníka s varhanami. Z mých figurek se tak postupně stala skoro sběratelská vášeň a každý rok za mnou lidé chodí, co pro ně připravím nového“, uzavírá Marie Dočekalová.

autor: Daniel Jäger
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.