Bestie Karla

20. červenec 2006

Může se vražedkyně napravit? Je vůbec možné, aby žena, která se podílela na vraždě a zneužití vlastní čtrnáctileté sestry a na dalším zneužívání, na únosech a vraždách, začala litovat svých činů? Mladí snoubenci Karla Homolka a Paul Bernardo jsou spojeni láskou, vášní a sklony k perverzním sexuálním praktikám. Dohromady na sebe působí jako oheň a benzín. On je sympatický, autoritativně vystupující, sebejistý mladý muž a ona krásná blondýnka - prostě ideální pár.

V životě však nikdy není nic jednoduché. I chuť zakázaného ovoce brzy zevšední, když si je dopřáváme příliš často. Paulovi prosté hry brzy zevšední a má chuť na víc a Karla mu pomůže opít, nadrogovat a znásilnit svou vlastní šestnáctiletou sestru Tammy, která při tom zemře. Kolotoč násilí a zvrácenosti se nyní roztočí v krvavém víru. Paul je zcela fascinován mocí, kterou mu dává fakt, že má něčí život ve svých rukou, a Karla je mu tichou a spolehlivou společnicí.

Z filmu Bestie Karla

Příběh Karly Homolka je historií jednoho z nejbrutálnějších případů moderních kanadských dějin. Zároveň je velice kontroverzní právě kvůli úloze Karly. Při vyšetřování neměla policie dostatek přímých důkazů k tomu, aby byla schopna odsoudit pachatele vražd a únosů nezletilých dívek. Případ byl uzavřen jen díky svědectví Karly, která se rozhodla vypovídat proti svému manželovi výměnou za mírnější trest. Film Bestie Karla je jakýmsi pokusem o představení Karliny osobnosti a jejího příběhu. Celý je retrospektivně vyprávěn Karlou při pohovorech s psychologem při jednání o Karlině podmínečném propuštění. Karla s odstupem deseti let vypráví o Bernardovi, o jejich lásce, o Tammy, o únosech i vraždách, které podle její výpovědi spáchal Bernard a ona jen nečinně přihlížela, protože ho nechtěla ztratit.

Z filmu Bestie Karla

Režijním záměrem Joela Bendera bylo zjevně natočit celou tragickou historii jako Karlino vyprávění, jako souboj vůlí mezi ní a psychiatrem Dr. Arndtem, který měl v průběhu sezení svými pečlivě kladenými otázkami osvětlit Karliny postoje, její věrohodnost i míru lítosti, kterou pociťuje. Bohužel to však nefunguje, Karla ze souboje vychází jako vítěz, Dr. Arndt ji v několika okamžicích znejistí, cítíme u ní citový chlad i nedostatek soucitu, ale Karla nám příběh vypráví svými slovy, patří jí valná část stopáže a představu nevinné ženy svedené na scestí, dělající vše jen z touhy si udržet milovanou osobu, nám podává velmi sugestivně.

Z filmu Bestie Karla

Co se týče techniky zpracování, nemůžeme filmu vytknout téměř nic, kamera je zajímavá, střídají se dynamické i statické záběry a v některých pasážích dokreslují autentický dojem záběry točené videokamerou. Potíž je v tom, že záběry z únosů obětí jsou hodně drsné, ani ne přílišnou brutalitou nebo násilím, spíše lhostejností vrahů k obětem, nedostatkem jakéhokoli citu a svědomí. Je to skutečně tak silné, že chvílemi vážně přemýšlíte o zavření očí. V některých zemích byla dokonce kvůli kontroverznosti a brutalitě scén pozastavena distribuce. V kontroverznosti a morální stránce filmu je také jeho největší háček. Přiznám se, že mi skutečné příběhy brutálních vrahů vadí, nevím proč bych se měl dívat na neštěstí nebo bolest, kterou si někdo skutečně prožil, zvlášť když z toho nevyplývá žádné odsouzení.

Z filmu Bestie Karla

Karla Homolka byla propuštěna loni po dvanácti letech vězení, její psychologický profil ji popisuje jako ženu s mimořádně vysokou inteligencí a vysokou schopností manipulace s lidmi, o čemž svědčí i fakt, že Karla ve vězení vystudovala psychologii. Film Bestie Karla zahájil natáčení ještě v průběhu Karlina trestu, za zveřejnění svého "skutečného" příběhu a použití pravého jména jistě vyinkasovala od producentů vysokou peněžní částku. Taky vám přijde nemorální, když zločinec tímto způsobem profituje z činů, jichž se dopustil?

Z filmu Bestie Karla

Bestie Karla je řemeslně kvalitně natočený film. Pokud nemáte problém s tím, že podíl ze zisku na něm možná má člověk, který se podílel na sérii únosů a vražd a pokud jste schopni snést i scény bezcitného zacházení s unesenými nezletilými dívkami, jděte se na něj podívat. Mně osobně přišel zbytečný a škodlivý, žádný příjemný zážitek jsem si z něj neodnesl.

Související odkazy: oficiální stránky filmu, Bioscop

Bestie Karla (Karla), USA 2005

Režie: Joel Bender, scénář: Joel Bender, Manette Rosen, Michael D. Sellers, kamera: Charles Mills, Tim Jones, hudba: Shawn K. Clement, Tim Jones, střih: Joel Bender, kostýmy: Tom Bronson, producenti: Marlon Parry, Michael D. Sellers, výroba: Freddy Naff

Hrají: Laura Prepon (Karla Homolka), Misha Collins (Paul Bernardo), Tess Harper (Molly Czehowicz), Leonard Kelly-Young (Dan Czechowicz), Cherilyn Hayres (Tammy Homolka), Emilie Jacobs (Debbie), Alex Boyd (Nick), Patrick Bauchau (Dr. Arndt), Anthony John Denison (Detective Burows)

autor: Jakub Leníček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.