Básnění Pavla Štýbra

5. září 2022

Své oblíbené poetické texty vybírá a komentuje malíř, fotograf a básník Pavel Štýbr. 

Přes den tvrdě pracuje jako vyklízeč objektů, ořezává stromy nebo seká trávu a ve svém volnu se věnuje výtvarnému umění a poezii. Velmi citlivě vnímá všechnu obyčejnou krásu kolem sebe a dokáže ji objevit i tam, kde ostatní vidí jen špínu a harampádí. Možná i proto, že tam, kde se říká, že je třetí oko, má on, jak sám říká, jenom takovou „slaboulinkou skořepinku“.

Pavel Štýbr (1957) je rodák z Mariánských Lázní, dětství prožil v Tachově. Vystudoval Střední průmyslovou školu stavební v Plzni a většinu života pracoval ve stavebnictví.

„Doma jsme měli pouze obraz Panenky Marie s Ježíškem a jednu knížku o vypálení Lidic. To bylo všechno, žili jsme velmi chudě,“ vzpomíná Pavel Štýbr. „Ale první setkání s uměním, to mi jsou čtyři roky, jdu po ulici, je po dešti a vidím rozlepenou krabičku od Partyzánek. A já jsem už tenkrát na to pohlédl úplně užasle a říkám, to je umění.“

S poezií to u něj bylo podobné. Když byl malý, dostala se mu při pobytu v nemocnici do ruky básnická sbírka Jacquese Préverta Jako zázrakem. Jedním dechem ji přečetl a zahořel pro poezii ulice a všedního dne.

Pavel Štýbr má rád, když se poezie prolíná i do obyčejného života. Proto také maluje obyčejné věci – čtverečkované utěrky, krabičky od sirek nebo mýdlo. Chce lidem ukazovat obyčejnou krásu všude kolem nich.

Vlastní tvorbě se naplno začal věnovat až ve svých pětačtyřiceti letech. Dnes je mu třiašedesát, je členem Klubu konkretistů a své minimalistické fotografie a malby vystavoval v řadě prestižních galerií doma i v zahraničí.

O svých básních Pavel Štýbr říká, že je nepíše, ale „chytá jako rybář“. Vydal básnické sbírky Od zítřka nepromluvím (2008) a Maggi v kostce (2013). V roce 2014 byl jeden jeho text zařazen do antologie Nejlepší české básně.

S autorem připravil Dominik Mačas.
Natočeno v roce 2020.

ÚDAJE O VYDÁNÍ:

Jacques Prévert: Jak dělat podobiznu ptáka (ze souboru Jako zázrakem, Československý spisovatel 1972, přeložil Adolf Kroupa)
Fráňa Šrámek: Splav (ze sbírky Splav, František Borový 1922)
Ivan Wernisch: bez názvu Zrcadla se vyprázdnila… (ze sbírky Blbecká poezie, Petrov 2002)
Pavel Štýbr: bez názvu Dávno už toho tolik nenaspím…(ze sbírky Maggi v kostce, Pro libris Plzeň 2013)
Pavel Štýbr: bez názvu To je taková radost potkat nebožtíka… (publikováno v 6. čísle časopisu Plzeňský literární život, Knihovna města Plzně 2017)
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.