Básně, povídky i dvouhodinový Večer na téma. Vltavské oslavy narozenin Ivana Wernische přinesou šest premiér

Poeta života, v jehož básních se potkává nejpřízemnější s nejvzletnějším, obyčejné momenty s jedinečnou silou… Ivan Wernisch slaví 80. narozeniny a Vltava slaví s ním. Připomeňte si jeho tvorbu v šesti premiérových pořadech.

Program

  • 12. 6. / 12:05
    Ivan Wernisch: Z dalekých žofínů
    Z básnické sbírky vydané v roce 2021 připravil a režii má Dimitrij Dudík.

  • 13. 6. / 22:00
    Ivan Wernisch: Jedna, dvě, tři čtyři pět – bože, to je divnej svět!
    Náboženské a duchovní motivy v básních žijícího klasika české poezie.

  • 15. 6. / 20:00
    Nevoblizuj lžíci, voblizuj nůž!
    Rozhlasová kompozice k 80. narozeninám českého básníka a prozaika, překladatele, editora knih, poutníka, šaška i mudrce, mystifikátora Ivana Wernische.

  • 17. 6. / 9:02
    Ivan Wernisch: Ztroskotanec na břehu atlantském
    Výběr z autorových starších, novějších i zcela nových básnických fantazií, esoterních spekulací a odvážných sentencí doplněných citací zakázaných románů. 

  • 18. 6. / 13:30
    Ivan Wernisch: Doupě latinářů
    Absurdní minipovídky, které autora řadí mezi krále zaumu, dada a nonsensu.

  • 19. 6. / 13:30
    Ivan Wernisch: Má tehdejší cesta parníkem
    Povídka ze souboru Blbecká poezie.

Jedním z nich je pochopitelně Svět poezie, který tak výrazného básníka nemůže opominout. Básnická produkce Ivana Wernische z posledních let je totiž obdivuhodná, vydává několik sbírek ročně. Z těch zatím posledních pro rozhlasové vysílání vybíráme knížku Z dalekých žofínů, hravou, ironickou, wernischovskou…

I další poetická řada Vltavy nabídne premiéru. Pro příležitost autorova jubilea sestavila Wanda Heinrichová pásmo z Wernischovy kvazi náboženské poezie, či citlivěji řečeno „poezie s duchovními motivy“.

Kdo vlastně Ivan Wernisch je, se pak pokusí zodpovědět jeho kolega, básník Petr Hruška, který připravil Večer na téma s názvem Nevoblizuj lžíci, voblizuj nůž! Rozhlasové kompozice se sám Wernisch zúčastní v roli čtenáře vlastních básní, aniž by o své účasti předem věděl. V pořadu dále hovoří jeho přátelé Karel Hvížďala, Michal Ajvaz, Barbora Čiháková, Vratislav Färber či Jan Nebeský. A nezůstane jen u nich, Petr Hruška chystá mnohá překvapení…

Nemineme ani oslavencovu prozaickou tvorbu. Tři premiéry přineseme v řadách Povídka a Dopolední četba. Budou jimi Ztroskotanec na břehu atlantském, kultovní titul devadesátých let Doupě latinářů a Má tehdejší cesta parníkem.

Tak nechť je ta Wernischova cesta ještě dlouhá!

Klára Fleyberková

Nejnovější články