Blbecká poezie a sežrané spisy básníka Ivana Wernische

19. červen 2022

Básník, překladatel, prozaik a literární archeolog Ivan Wernisch nikdy nepřestane udivovat svou tvůrčí imaginací na poli poezie, ale i prózy. Svědčí o tom kultovní titul 90. let Doupě latinářů, ale i raná povídka Má tehdejší cesta parníkem. Uvádíme k 80. narozeninám Ivana Wernische. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Zdeněk Hruška
Připravil: Dominik Mačas
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 18. 6. 2022
Natočeno: v plzeňském studiu Českého rozhlasu

Sbírka básní, absurdních mikropovídek, anekdot a mystifikací Doupě latinářů / Sežrané spisy vyšla poprvé v roce 1992 v nakladatelství Petrov. Velký vypravěč Ivan Wernisch zde potvrzuje svoji reputaci mistra zaumu, dada a nonsensu. Vykloubené Bedřichovy příběhy, absurdní historky ze života staročeských velikánů a další bizarní a groteskní vyprávěnky jsou brilantní, výsostně poetické – a navíc k popukání.

Chlapec, jenž nepoznal než rodinný dům na klášterním pozemku v A. a malé město na řece B., se v den své plnoletosti neplánovaně vydává na cestu parníkem XL 88... Naivistický obrázek s prvky grotesky s názvem Má tehdejší cesta parníkem vyšel poprvé v časopisu Tvář v dubnu 1964. Neznámý editor ji pak v roce 1980 zařadil do „divokého“ samizdatu Z knihy předmluv Prochora Filipoviče Titina, kde shromáždil Wernischovy texty inspirované ruským folklorem a také povídky publikované časopisecky v 60. letech. S tímto souborem pak povídka přešla i do souborného vydání Blbecká poezie v roce 2002.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.