Z dalekých žofínů. K osmdesátinám básníka Ivana Wernische

12. červen 2022

Ivan Wernisch, jeden z nejvýznamnějších českých básníků druhé poloviny 20. století i posledních desetiletí, oslaví v červnu 80. narozeniny. Poslechněte si vltavský Svět poezie z jeho sbírky Z dalekých žofínů, vydané v roce 2021. Hravé, ironické, wernischovské verše recitují Miroslav Táborský a Arnošt Goldflam. On-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Připravil a režii má: Dimitrij Dudík
Účinkují: Miroslav Táborský, Arnošt Goldflam
Premiéra: 12. 6. 2022

Ivan Wernisch (nar. 18. června 1942) je básník, editor, novinář, oceněný za své dílo řadou cen, včetně těch u nás nejprestižnějších – Státní ceny, Seifertovy ceny, Litery či Ceny Franze Kafky. Do literatury vstoupil v 60. letech (mj. sbírka Zimohrádek), v období normalizace pak publikoval v samizdatu a exilu, od roku 89 vydal už desítky básnických sbírek, byl také editorem řady antologií a spolupracoval i s Českým rozhlasem.

autoři: Dimitrij Dudík , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.