Bankrot Enronu v Národním divadle

16. únor 2012

Činohra Národního divadla připravila na čtvrtek 16. 2. premiéru hry britské autorky Lucy Prebble "Enron" s podtitulem Zkrocení zlé firmy. Uvádí ji ve Stavovském divadle.

Enron byla americká energetická společnost, která se v devadesátých letech velmi slibně rozvíjela a v roce 2002 vyhlásila bankrot. 22 tisíc zaměstnanců bylo propuštěno, vyšetřovatelé odhalili podvody v účetnictví, ředitelé Enronu byli také viněni z kalifornské energetické krize, prostě Enron byl jedním z prvních skandálů signalizujících příchod světové ekonomické krize. Výkonný ředitel Enronu a hlavní postava hry Jeffrey Skilling byl odsouzen k 24 letům vězení, jeho níže postavení kolegové také seděli, jeden z účetních dokonce spáchal sebevraždu. A zajímavostí je také to, že mnoho dokumentů o finančních tocích v Enronu bylo zničeno při teroristických útocích v září 2001.

O tomhle všem hra Lucy Prebble pojednává - o nástupu Jeffreyho Skillinga k moci v Enronu, o jeho vizionářských nápadech, o jeho novátorském účetnictví zvaném mark-to-market, které vlastně umožňuje vykazovat ještě nevyplacené peníze jako zisk - tedy v podstatě žít na dluh. A následně o jeho přešlapech, o krizi jeho vztahů, o krizi vztahů jeho spolupracovníků a o bankrotu a soudním procesu. Režisér Michal Dočekal říkal, že inscenují Enron jako dokumentární muzikál.

Ovšem inscenátoři neočekávají, že jim budou chodit do divadla jen ekonomové. Ostatně, i aktéři se museli na nastudování připravovat s odborníky, jak vysvětluje režisér Michal Dočekal.

Výprava je poutavá, využívá promítaných trojrozměrných animací, ale také masek. Například Lehman Brothers - tedy banka, která do Enronu investuje (mimochodem zkrachovala v roce 2008) - je reprezentována vícehlavou obludou, v jednom kostýmu je navlečeno několik herců. To je předepsáno už od autorky. Temné a skryté účetnictví Enronu je zosobněno třemi Raptory, kteří doslova požírají dluhy společnosti. A v tomto případě jde o až hororově a zároveň pohádkově vypadající kostýmy drakoještěrů, kteří se na jevišti pohybují. A v neposlední řadě je to hra vtipná. Čím, to znovu objasňuje Michal Dočekal.

Premiéru měla hra Enron v Royal Court Theatre v Londýně v roce 2009. To znamená, že v české premiéře ji Národní divadlo uvedlo vlastně nejrychleji, jak mohlo - aby si stihli zajistit překlad, úpravu a nazkoušení.

Pád Enronu skutečně předznamenal krizi, která dopadla i na českou ekonomiku. To je možná to hlavní, co nám inscenátoři sdělují. Dneska už nikomu nemůže být jedno, co se děje na trhu, jak se daří burze. V závěru inscenace předstupují neherečtí zaměstnanci divadla k mikrofonu a čtou fakta z kauzy Enron, úplnou tečkou je pak zostra upravená, ale rozeznatelná americká hymna, která se plynule změní v motiv hymny české.

Výběr z obsazení - podle firemní hierarchie v Enronu: Předseda představenstva Václav Postránecký, výkonný ředitel David Matásek, jeho konkurentka v boji o post výkonného ředitele Petra Špalková a finanční ředitel Jan Dolanský.

autor: Martin Luhan
Spustit audio