Baletní (vý)květ

11. květen 2005

V sobotu 7. května se v Národním divadle Praha uskutečnilo jedinečné představení Balet Gala, ve kterém vystoupily evropské baletní špičky. Slavnostnost večera umocnilo předávání ceny Philip Morris Ballet Flower Award za mimořádný baletní výkon v roce 2004 a Poupě roku pro začínající mladé umělce.

Cena, jejíž patronkou je Livia Klausová, byla předána již po dvanácté. Odborná porota v čele s předsedou Vlastimilem Harapesem i letos udělila ocenění spojené s finanční odměnou ve výši 250 tisíc korun. Tentokrát ji získala Eva Raisová, členka baletního souboru Laterny magiky. Oceněná tanečnice pochází z Bratislavy, kde vystudovala Taneční konzervatoř a kde posléze nastoupila do baletního souboru Národního divadla. Po čtyřletém angažmá přešla v roce 1992 do Laterny magiky v Praze, kde působí dodnes. Eva Raisová (rozená Horáková) se v roce 2002 probojovala mezi nominované na Cenu Thálie, o rok později získala ocenění v Soutěži interpretační tvorby za roli v choreografii P. Zusky Les bras de mer. Vedle působení v Laterně magice spolupracovala také s Compagnie Commun Instant ve Francii, Pražským komorním baletem či Divadlem F. X. Šaldy v Liberci. Od příštího roku bude působit jako umělecká vedoucí baletního souboru Laterny magiky.

Eva Raisová, členka baletního souboru Laterny magiky

Ocenění Poupě roku spojené s příjemnou finanční odměnou 50 tisíc korun získal jednadvacetiletý sólista Lukáš Lepold. Do současného angažmá v ostravském Národním divadle Moravskoslezském přešel po ukončení studia na konzervatoři v Brně v roce 2002. Mezi jeho nastudované role patří princ v Louskáčkovi, šašek a Pas de troix v Labutím jezeře nebo syn v Requiem.

V představení Balet Gala vystoupili čeští tanečníci působící v renomovaných souborech. Mezi jinými v Praze po delší době tančili bratři Oto a Jiří Bubeníčkovi působící v Hamburku či Daria Klimentová, sólistka Anglického národního baletu. Představili se také zahraniční hosté i členové domácí baletního souboru. Diváci si mohli vychutnat například Pas de trois z baletu Korzár v podání Terezy Podařilové, Michala Štípy a Alexandra Katsapova.

autor: mat
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.