B-Side Band: Folk Swings

16. listopad 2020

Známý brněnský big band přichází s netradičním a osvěžujícím konceptem – deska je novým pohledem na české folkové legendy a jejich písně v novém aranžmá a doprovodu. Hodnocení připravil Milan Bátor.

(…) Jedinečné spojení B-Side Bandu s největšími osobnostmi české folkové scény uplynulých třiceti let je na nové nahrávce Folk Swings dokumentováno 17 písněmi. Mezi autory čteme jména Vlasta Redl, Jaromír Nohavica, Slávek Janoušek, Karel Kryl, Jaroslav Samson Lenk a mnoho dalších. Písně folkových legend na albu dostaly zbrusu nové hudební aranžmá, které napsali Petr Kovařík, Pavel Zlámal, Petr Jirák a Jan Štajnsderfr. Jejich aranžmá posunulo folkové songy a balady do úplně jiných dimenzí. Ukázalo se, že písně nejlepších českých folkových interpretů snesou hravě velkolepý bigbandový zvuk. Album Folk Swings provází nádherná žánrová rozmanitost, kromě swingu slyšíme nejčastěji prvky jazzu, funky, soulu, rocku i blues. (…)

Nahrávka vyšla u vydavatelství Universal Music.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.