Automat svět, Fádní odpoledne a Pábitelé. Povídky Bohumila Hrabala k 110. výročí jeho narození

1. duben 2024

Spisovatelovým rodištěm jsou Židenice, v roce 1914 ještě samostatná obec, která se ale už o pár let později stala součástí Brna. Na domě v Balbínově ulici 47 dnes na narození slavného spisovatele upozorňuje pamětní deska, na přání Bohumila Hrabala umístěná tak nízko nad chodníkem, aby na ni mohli čůrat psi. Jubileum Bohumila Hrabala si ve vysílání Vltavy připomeneme mimo jiné i třemi slavnými povídkami. Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Automat Svět
Připravil: Jiří Vondráček
Účinkuje: Jan Hartl
Režie: Markéta Jahodová
Natočeno: 2013
 
Fádní odpoledne
Účinkuje: Michal Pavlata
Režie: Dimitrij Dudík
Natočeno: 2002
 
Pábitelé
Účinkuje: Michal Pavlata
Režie: Petr Adler
Natočeno: 1993

V rodných Židenicích Bohumil Hrabal dlouho nepobyl. Od roku 1920 už bydlel v Nymburce, kde maturoval v roce 1934 na gymnáziu. Pak studoval na právnické fakultě Univerzity Karlovy, studia ukončil doktorátem v roce 1946.

Za protektorátu pracoval v notářství v Nymburce, pak byl skladníkem konzumního družstva a od roku 1942 vstoupil do služeb státních drah. Postupně podbíjel kolejnice, byl v kanceláři návěštního mistra, pak se stal telegrafistou a potom až do roku 1946 pracoval jako výpravčí v Kostomlatech u Nymburka.

Po dostudování práv byl akvizičním úředníkem Živnostenského fondu v Praze, potom obchodním cestujícím firmy s drogistickou galantérii K. H. Klofanda v Praze. Po roce 1948 likvidoval firmu, kterou zastupoval, a v roce 1950 se přihlásil na Kladno, kde pracoval na Poldině huti až do roku 1954, kdy utrpěl úraz.

Vrátil se do Prahy a byl do roku 1958 zaměstnán ve Sběrných surovinách ve Spálené ulici. Pak se stal kulisákem v libeňském divadle S. K. Neumanna až do roku 1962. Od té doby se věnoval literatuře. Zemřel 3. února 1997.

Automat svět

Příběh z pražské periférie, který začíná nalezením těla oběšené dívky, se odehrává se v prostorách libeňského obchodního paláce s občerstvením a kinem, v automatu Svět.

K popularitě Hrabalových povídek v polovině 60. let přispěl i filmový projekt režisérů československé nové vlny Perličky na dně (1966). Povídku Automat Svět natočila Věra Chytilová. Do jedné z hlavních rolí obsadila „něžného barbara“ Vladimíra Boudníka, který zde (v postavě napsané podle něho samotného) vede monolog o své výstavě grafik s názvem Hmatový prožitek fabriky. Jako statista se ve filmu objevuje i Bohumil Hrabal.   

Fádní odpoledne

Středověký mystik Jakob Böhme popisuje život člověka jako propast, v níž se zjevuje perlička na dně. Tuto představu si vypůjčil do titulu své knižní prvotiny spisovatel Bohumil Hrabal.

Z povídkové sbírky Perlička na dně z roku 1963 vybíráme náladovou črtu Fádní odpoledne. Zachycuje obyčejné, vskutku fádní nedělní odpoledne v předměstské hospodě v době, kdy většina štamgastů odešla fandit svému mužstvu na fotbalový stadion.

Pábitelé

Bohumil Hrabal vždy dokázal vyhmátnout to dobře známé lidství a zároveň stvořit nezapomenutelné figurky. Začal jim říkat pábitelé, a tento výraz se ujal natolik, že ho dnes najdeme třeba i v internetovém Slovníku cizích slov.

Stejně pojmenoval i svou druhou povídkovou sbírku s texty z přelomu 50. a 60. let. Vybíráme z ní její titulní povídku. I v ní popsal řádku roztodivných postaviček, z nichž některé dokážou přežít pády hlavou na beton i srp zaseknutý v lebce. A o tom všem navíc tak krásně vyprávějí.

Přál jsem si, aby se čtenář zamyslil nad reflektorem povídek, do kterých lidé najednou vešli a najednou zase odešli, tak jako bychom s nimi jeli kousek tramvají, a přesto se o nich z útržků rozhovoru a několika gest dověděli téměř všechno. Tak jsem dal na samého čtenáře, aby, když se mu zachce, sám si položil perličky na svoje dno.
Bohumil Hrabal k povídkám z knihy Perličky na dně

Spustit audio

Související