Auguste Villiers de l´Isle Adam: Nečekané osvěžení

8. listopad 2018

Povídka francouzského prozaika, podle slov F. X. Šaldy „posledního romantika a prvního symbolisty“. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Jeho prózy, z nichž některé jsou předchůdci science-fiction, se vyznačují nenapodobitelným kouzlem a svérázem, černou romantikou, absurditou i poezií. Jeho největšími literárními vzory byli Charles Baudelaire a Edgar Allan Poe.

Auguste Villiers de l´Isle Adam debutoval roku 1859 vlastním nákladem vydanou knihou První básně, jejíž veřejný ohlas byl nulový. Ani jeho další díla – romány a divadelní hry – se pro velkou bizarnost nedočkala uznání. Musel zanechat bohémského života a začal přijímat práce všeho druhu - dával hodiny boxu, pracoval v pohřebním ústavu. V roce 1881 neúspěšně kandidoval do parlamentu. V té době začala růst jeho sláva, zejména díky Krutým povídkám. Přesto i nadále bojoval s chudobou a navíc onemocněl rakovinou žaludku. Jeho velký přítel a obdivovatel Stéphane Mallarmé uspořádal veřejnou sbírku, aby spisovatel mohl dožít důstojně.

Účinkuje: David Vejražka

Přeložil: Josef Heyduk
Vybrala a uvádí: Blanka Stárková
Režie: Vladimír Tomeš

Natočeno v roce 1998.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.