Audiodějiny blues - "Černé" blues

24. červenec 2015

Že se blues zrodilo jako vokální projev někdejších černošských otroků, to je všeobecně uznávaná věc. A že se v prvních desetiletích minulého století blues stalo významným projevem kultury afro-amerického etnika, je rovněž nade vší pochybnost.

Zobrazit všechny díly.

Ve 20. letech dosáhlo blues svého vrcholu především v podání mnoha set vynikajících zpěváků, tedy především zpěvaček, specializovaných na tento žánr. Ne všechny zachytila gramofonová deska, ale i tak se dochovalo obrovské množství velmi zajímavého hudebního materiálu, který dokládal nejen všeobecnou oblibu blues, ale také jeho vysoké umělecké hodnoty.

Jazzofon přinese kolekci významných nahrávek "černého" blues:

Canal Street Blues - King Oliver & His Creole Jazz Band (1923)Pratt City Blues - Chippie Hill & Louis Armstrong (1926)Saratoga Swing - Duke Ellington & His Orchestra (1929)Jones Law Blues - Bennie Moten & His Orchestra (1929)Snag It - Andy Kirk & Twelve Clouds Of Joy (1930)St. Louis Blues - Cab Calloway & His Orchestra Clouds Of Joy (1930)Memphis Blues - Fletcher Henderson & His Orchestra (1934)Hard Lovin' Blues - Louis Jordan & Tympany Five & Yack Taylor (1940)

Chippie Hill a Louis Armstrong mají i starší nahrávky blues:
Spustit audio