Arthur Schopenhauer: O géniovi

12. duben 2019

Fragmenty úvah německého klasického filozofa v podání Rudolfa Pellara. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Thomas Mann uzavřel své Nesmrtelné stránky ze Schopenhauera tímto shrnutím: „Arthur Schopenhauer, narozený v Gdaňsku roku 1788, syn zámožného kupce a matky literárně velmi nadané, byl poslán do ciziny, aby pokračoval v kariéře svého otce. Po otcově náhlé smrti však začal studovat filozofii. Když se dobral vlastního systému pojímání světa jako vůle a představy, pomýšlel na to, stát se lektorem na berlínské univerzitě, avšak jeho vrstevníci mu dlouho odpírali uznání, a to ještě i poté, když získal první cenu v norské filozofické soutěži. Jako odvetu zahájil Schopenhauer jedovatý útok na myšlenky svých kolegů. Tak se stalo, že jeho další život byl osamělý a nešťastný. Zemřel jako zahořklý muž roku 1860 ve věku 72 let.“

Arthur Schopenhauer (1788–1860) byl významným představitelem filozofického iracionalismu, kterým se snažil překonat objektivní idealismus Hegelův. Náš pobyt ve světě je dle něho trvalým utrpením, které lze zmírnit jen pomocí křesťanské či buddhistické askeze nebo uměleckou kontemplací.

Schopenhauerovy myšlenky na téma „génius“ tvoří náplň jedné z kapitol jeho stěžejního díla Svět jako vůle a představa (1818–1844).

Účinkuje: Rudolf Pellar

Překlad: Vítězslav Tichý a J. L. Fischer
Připravil: Zdeněk Milt
Režie: Josef Melč
Natočeno v roce 1999.

ÚDAJE O VYDÁNÍ:

  • Arthur Schopenhauer: Metafyzika lásky a hudby (Bohuslav Hendrich, Praha 1944, reedice Votobia, Olomouc 1995)
  • Arthur Schopenhauer: Génius, umění, láska, světec (Symposion, Praha 1923, reedice Votobia, Olomouc 1994)
autoři: Petr Turek , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio