Arthur Schnitzler: Dokolečka, dokola. Skandální komedie útočící na dobré mravy ve skvělém hereckém obsazení

3. říjen 2020

Jako v dětské říkance či spíše nějakém opojném tanci řadí se za sebou milostné scény, kdy vždy jeden z partnerů se stává hrdinou i té další. Kdysi skandální a stále vtipnou hru klasika rakouské moderny Arthura Schnitzlera pro rozhlas v roce 1978 nastudoval režisér Josef Melč. Uslyšíte v ní Michala Pavlatu, Kláru Jernekovou, Františka Němce, Jaroslavu Adamovou, Martina Růžka, Naďu Konvalinkovou a další skvělé herce. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Rozhlasová úprava a režie: Josef Melč
Účinkují: Josef Červinka, Michal Pavlata, Klára Jerneková, Miroslava Hozová, František Němec, Jaroslava Adamová, Martin Růžek, Naďa Konvalinková, Jaroslav Satoranský, Alena Vránová a Ljuba Krbová
Dramaturgie: Václav Daněk
Překlad: Jindřich Flusser
Natočeno: v roce 1978

S uveřejněním své hry Die Reigen (do češtiny překládané jako Rej, Kolo, nebo Dokolečka, dokola) Arthur Schnitzler nespěchal. Dokončil ji v roce 1896, ale tiskem ji vydal na vlastní náklady nejprve jen pro úzký okruh přátel. Patrně i sám autor cítil, jak skandálně sled dialogů, který beze všech příkras ukazuje mechaniku milostného aktu, na vídeňskou společnost přelomu století zapůsobí.

Příznivý ohlas z řad blízkých přátel přiměl Schnitzlera, aby hru v roce 1903 vydal pro širší publikum. Na jevišti byl Rej porvé uveden v roce 1912 v Budapešti, ale památnější jsou premiéry v Berlíně, kde hru v roce 1920 režíroval Max Reinhard, a krátce nato ve Vídni. Obě představení okamžitě vyvolala skandál, inscenátoři i autor byli obviněni z nemravnosti a pobuřování a Schnitzlerovi byl (ne naposledy) předhazován jeho židovský původ.

V odpověď na osobní útoky, kterým byl po premiérách vystaven, zakázal Schnitzler další jevištní provedení hry a tento zákaz platil až do roku 1980. Přesto se hra z povědomí v průběhu dlouhých šedesáti let docela neztratila, nadále vycházela tiskem a vzniklo také několik filmových a rozhlasových adaptací, na které se zákaz uvádění nevztahoval.

Spustit audio