Arnošt Goldflam: Případ Bedřicha Samky. Tragikomická vzpomínka na téma Kafkovy Proměny

13. srpen 2024

Rozhlasová hra Arnošta Goldflama Případ Bedřicha Samky má formu sestřihu fiktivního rozhlasového cyklu věnovaného příběhům, které se dějí mezi námi. V rozhlasovém studiu se střídají různí lidé. Všichni chtějí (nebo by aspoň měli chtít) pomoci Bedřichu Samkovi, který se rozhodl vzdát svůj obyčejný život. Poslechněte si hru-pořad o starostech našeho bližního, v němž „i vy můžete pomoci – i vám může být pomoženo“. Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Rozhlasový moderátor (Daniel Giač), Bedřich Samka (Luboš Pazderka-Veselý), otec (Pavel Zatloukal), matka (Eva Hradilová), Jitka (Iva Volánková-Klestilová), zástupce firmy (František Derfler), Pavel (Vladimír Hauser), dr. Šusterová (Ivana Valešová), posluchači (Miloslav Maršálek, Marek Daniel, Mariana Chmelařová), Kubeš (Jan Kolařík) a další
Dramaturgie: Tomáš Sedláček
Zvuk: Josef Daněk
Režie: Arnošt Goldflam
Natočeno: 2000
Natočeno v brněnském studiu Českého rozhlasu.

Případ Bedřicha Samky (Vzpomínka na Řehoře Samsu) otevírá nečekaný krok titulního hrdiny. Na prahu svých nejlepších let se rozhodne, že skoncuje s dosavadním neuspokojivým životem. Kafkovské téma rozvíjí autor v podobě hodinového sestřihu fiktivního publicistického seriálu Případy a jejich aktéři. Bedřichovo nesrozumitelné rozhodnutí a jeho důsledky zaujatě sleduje moderátor pořadu. K mikrofonu přivádí postupně příslušníky Bedřichovy rodiny, zaměstnavatele i psychologické odborníky. Nechybějí ani telefonické ohlasy posluchačů, znějí „pěkné písničky“ a jako chór se nade vším klene profesionální optimismus moderátora, přesvědčeného, že jeho pořad řeší „trable našich životů“.

Režie rozhlasového ztvárnění tragikomické vzpomínky na téma Kafkovy Proměny (a zároveň i jemné parodie pořadů těžících z lidského neštěstí) se ujal Arnošt Goldflam sám. Roli moderátora svěřil Danielu Giačovi, postavu Bedřicha Samky si zahrál Luboš Veselý, otce a matku Samkovy Pavel Zatloukal a Eva Hradilová, Bedřichovu sestru Jitku Iva Volánková. V dalších rolích uslyšíte Františka Derflera, Vladimíra Hausera, Ivanu Valešovou, Miloslava Maršálka, Marka Daniela, Marianu Chmelařovou a Jana Kolaříka. Natočeno v roce 2000.

autoři: Tomáš Sedláček , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související