Arnold Schönberg: Koncert pro housle a orchestr & Zjasněná noc

5. červen 2020

Nová deska německé houslistky Isabelle Faust. Poslechněte si recenzi Dity Hradecké.

(…) Schönbergův dvojportrét, který nabízí houslistka Isabelle Faust na svém nejnovějším disku, ukazuje dva zcela odlišné póly jeho tvorby. (…) Raný sextet Zjasněná noc lze s lehce přimhouřenýma očima označit za pozdně romantický – vznikl v posledním roce 19. století a jeho lyrika i harmonie zrcadlí stejného ducha doby, z něhož vyrůstají řekněme kompozice Mahlerovy. Je však mnohem expresivnější. Zato Houslový koncert z roku 1936 vznikl poté, co Schönberg rozbil a přenastavil pravidla tonality a hudbu podřídil přísným racionálním pravidlům. Isabelle Faustovou doprovází Švédský rozhlasový symfonický orchestr a diriguje Daniel Harding. (…)

(…) U Isabelle Faustové jsem vždy obdivovala soustředěnost, neokázalost až absenci ega. Což ale nevylučuje velmi osobní přístup a ručení. Věříme jí každou frázi, což činí i náročnou hudbu srozumitelnou. A tak se toto její album skvěle hodí jako „Schönberg pro začátečníky“. V koncertu je patrná vibrující interakce mezi sólistkou a hráči orchestru. Uvážíme-li, že tato hudba skutečně vznikla na základě matematické konstrukce, ohromuje její emocionalita a bohatství nálad. Ještě více to platí o sextetu Zjasněná noc, raném komorním díle, jehož programem je báseň Richarda Dehmela. (…)

Nahrávka vyšla u vydavatelství harmonia mundi.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.